fallback

КЗК разреши на собствениците на ПИБ да придобият ПФБК

Въпреки общата собственост не се предвижда обвързване на дейностите на ПФБК и ПИБ АД

10:54 | 26.11.09 г.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на София Опъртюнити ООД, което се притежава по равно от Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, да придобие Първа финансова брокерска къща (ПФБК) ООД. Минев и Мутафчиев контролират Първа инвестиционна банка АД (ПИБ АД).

Предметът на дейност на София Опъртюнити е производство, търговия, комисионна, спедиционна, складова, лизингова и други дейности.

Справка в Търговския регистър показва, че към момента ПФБК е почти 100% собственост на “Пратико интер” ЕООД , което от своя страна се притежава от Пратико интер АД – Швейцария.

Чрез сделката се очаква ПИБ АД да разшири своят портфейл от предлагани услуги, които ще включват финансови консултации по мандат на клиенти и предоставяне на финансови анализи. Въпреки общата собственост не се предвижда занапред нито обвързване на дейностите на ПФБК и ПИБ АД, нито промяна в политиката на пренасочване на клиенти, се казва в съобщение на КЗК.

Комисията е установила, че концентрацията е от хоризонтален тип и няма да окаже негативно влияние на който и да е пазар, нито ще доведе до установяване на господстващо положение. Общият пазарен дял на търговията с финансови инструменти на ПИБ АД и на ПФБК за 2008 г. е 8,95%, като при търговията с чуждестранна валута двете дружества имат общ пазарен дял от 0,5%.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:50 | 14.09.22 г.
fallback