fallback

Производител на подправки с 543 хил. лв. глоба за нелоялна конкуренция

От Еуросток предлагат на пазара подправката Delicatina с вид на опаковката, наподобяващ марката Picantina, произвеждана от Кенди

10:06 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на близо 543 хил. лв. на „Еуросток“ ЕООД, София, за нелоялно привличане на клиенти, съобщиха от КЗК.

Комисията е постановила прекратяване на нарушението.

Производството е образувано по молба на „Кенди“ ООД, София, което произвежда и търгува с хранителни стоки и безалкохолни напитки, нискокалорични и диабетични продукти и лекарствени средства.

Еуросток има широк предмет на дейност, произвежда и търгува на едро и дребно с хранителни стоки, включително супи и подправки.

Проучването на комисията е установило, че от април 2008 г. Еуросток предлага на пазара подправката Delicatina с вид на опаковката, наподобяващ марката Picantina, произвеждана от Кенди.

След съпоставяне на елементите от цялостния дизайн и наименованието на продуктите комисията счита, че приликите са достатъчни, за да заблудят потребителите относно производителя, като оставят впечатлението, че се касае за различни варианти на една и съща подправка.

КЗК счита, че от Еуросток са целели прилика с продуктите Picantina, които отдавна са наложени на пазара, за да улеснят реализацията на собствения си продукт.

При определянето на размера на санкцията комисията е взела под внимание продължителността на нарушението, както и съдействието от страна на ответника в хода на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:46 | 09.09.22 г.
fallback