fallback

Масови съкращения в Пътстройинженеринг, в ОЦК заплатите малко се бавят

09:31 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Масови съкращения се извършват в кърджалийската фирма „Пътстройинженеринг“. Причината е, че тя не е получила от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) парите си за извършена работа и няма срокове кога ще стане това. Дружеството е собственост на Трейс груп холд и Стара планина холд АД.

Към бюрата по труда са насочени 100 души, съобщи регионалният координатор на КНСБ в Кърджали Иванка Караколева, цитирана от БТА.

Около 150 са освободените до момента от текстилната фирма „Орфей“.

Миньорското дружество „Горубсо“ задържа изкуствено работните места в очакване на национално ниво да се разреши да добива злато в Кърджали.

В най-голямото предприятие - Оловно-цинковия комплекс, проблемът е закъснение от два до три дни в изплащане на заплатите.

Очаквани са и 15-процентните съкращения в държавната администрация.

За Кърджалийска област официалната статистика отчита безработица от 9 на сто, но в действителност тя е по-висока, смята Иванка Караколева.

Организацията подкрепя становището на централата за промяна на Бюджет 2010 в приходната му част, която да включва повишаване на минималната работна заплата от 240 на 260 лева. Синдикатът в Кърджали не приема евентуалното увеличаване на пенсионната възраст при жените от 60 на 63 години. В допитване сред 1690 работници и служители в региона става ясно, че 98 на сто от тях не са съгласни с това.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:03 | 07.09.22 г.
fallback