fallback

Преглед на печата за 25 ноември

08:24 | 25.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Държавната земя масово е ползвана безплатно

в. Дневник

Близо 80% от земите от държавния фонд са се обработвали без договори и общинските земеделски служби не са търсили наем за ползването им. От 3-те милиона декара, които държавата стопанисва, 2.3 млн. са ползвани без договори, а ползвателите им не са избирани с търгове, показва проверка на отдел "Поземлени отношения" в министерството на земеделието. Резултатите от проверката, обхванала периода 2006 - 2008 г., бяха представени във вторник от шефката на отдела Лилия Стоянова пред конференция в курорта Златни пясъци.

По закон държавните имоти над 9 дка задължително се предоставят за ползване чрез търгове, но такива изобщо не са провеждани, обясни за "Дневник" Лилия Стоянова.

40 фирми в битка за магистрала "Тракия"

в. Стандарт

Над 40 оферти вече са постъпили за отсечката на магистрала "Тракия" между Стара и Нова Загора, съобщиха за "Стандарт" от пътната агенция.

Битката ще бъде за получаване на най-голямата строителна поръчка в пътния бранш у нас. Досега не е имало такъв голям интерес към търга за първия от оставащите три участъка за завършване на магистрала "Тракия". Причината е в либералните условия на конкурса, твърдят специалистите. Кандидатите за изграждане на пътя трябва да са построили 35 км шосета през последната петилетка.

Нефтохим спира работа за месец

в. Стандарт

Лукойл ще затвори нефтопреработвателния си завод в България за месец през февруари 2010 г., информира "Ведомости". Някои нефтохимически инсталации на рафинерията в Бургас с капацитет от 142 хил. барела на денонощие щели да бъдат временно спрени поради липса на суровина.

По-голяма част от инсталациите ще се пуснат в експлоатация в началото на март, съобщи за вестника източник, запознат със ситуацията.

От бургаската рафинерия отказаха коментар с мотивите, че днес ще има официално становище от централата на Лукойл в Москва.

Кметовете си извоюваха 240 млн. лв. за европроекти

в. Дневник

До 15 декември финансовото министерство ще преведе на общините 240 млн. лв. по различни европроекти. Това успяха да извоюват кметовете след среща вчера с премиера Бойко Борисов, на която те се оплакаха от забавените разплащания по европрограмите. На срещата са присъствали 15 представители на местната власт, зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, Юлияна Николова, секретар на съвета по еврофондовете, както и ръководителите на управляващите органи на европрограмите. 

Армията ни ще къса с руското оръжие

в. Сега

Българската армия влиза в коренно нов етап на постепенно освобождаване от руското въоръжение и бойна техника. Това стана ясно от изказване на началника на кабинета на военния министър полк. Валери Рачев на конференцията за сигурност и отбрана във Военна академия вчера.

Според плановете на МО чистката от руско оръжие ще започне от малките формирования, които ще бъдат изпращани в мисии зад граница. Не стана ясно обаче дали войската ни ще се раздели и с автомат "Калашников".

Съкращават над 130 работници от Терем

в. Новинар

До няколко дни ще бъдат уточнени условията, при които ще бъдат съкратени 137 работници от военно-ремонтния завод "Терем"-Търговище. За това са се споразумели синдикатите и работодателите при посещение във фирмата на изпълнителния директор на "Терем" ЕАД-София Станчо Петков, съобщи БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:35 | 04.09.22 г.
fallback