fallback

Булгаргаз: Поскъпването на газа от януари трябва да е поне със 17%

Парното може и да не поскъпне от януари

14:44 | 24.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Увеличението на цената на природния газ от януари 2010 г. по изчисления на Булгаргаз, не би трябвало да е по малко от 17%, каза днес пред журналисти изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов.

В средата на ноември от газовата компания прогнозираха увеличение на цената на синьото гориво за първото тримесечие на следващата година с 68,49 лв./1000 куб. м до 442,62 лв./1000 куб. м, което представлява ръст от 18,3% спрямо настоящата цена.

Сега Гогов посочи, че при представянето в началото на декември пред Държавната комисия за енергийно и водни регулиране (ДКЕВР) на окончателното предложение на Булгаргаз за цената на газа, „ще се търсят резерви, но цената от януари едва ли ще е по-ниска с повече от 1% спрямо прогнозната“.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев не коментира конкретния размер на предстоящото поскъпване на природния газ, но подчерта, че ще се търси такова решение, което би позволило да не се вдига цената на парното в средата на отоплителния сезон, а от пролетта. По думите му и от самите топлофикационни дружества са на мнение, че цената на парното е по-добре да се запази една и съща през периода октомври-март, защото промяната й може да доведе до неточности в отчитането на консумацията на битовите потребители.

В тази връзка Димитър Гогов добави, че при започналите преговори с Газпром за нов договор за доставки на газ за страната, от българска страна ще бъде предложено изменението на цените, по които Булгаргаз купува гориво от Газпром, да става не на 3 месеца, както е сега, а на 6 месеца. Дори и да се приеме това предложение, то може да влезе в сила най-рано от 2011 г.

Относно предложения от страна на бизнеса да има диференцирани цени за различните групи потребители, директорът на Булгаргаз обясни, че това би могло да стане след изработването от газовата фирма на общи условия за базовите договори с потребителите и съответно утвърждаването им от ДКЕВР. Ако това се случи обаче, по думите на Гогов, малките фирми би трябвало да плащат в пъти по-високи цени за потребения газ, отколкото големите. Като цяло потреблението на природен газ за тази година ще бъде с около 30% по-малко от това през 2008 г., по данни на газовата компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
fallback