fallback

Преглед на печата за 23 ноември

07:43 | 23.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Парите на държавните фирми стоели в три-четири банки в. Новинар

Три-четири банки са държали парите на държавните предприятия и агенции у нас. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по Нова телевизия. За да няма облагодетелствани кредитни институции той е наредил на всяко тримесечие държавните фирми да му рапортуват къде си държат парите и на каква лихва.

Министърът обясни, че в момента прокуратурата се занимава със споразумението между предишния Министерския съвет и БНБ, което е предвиждало депозиране на сума от фискалния резерв в търговска банка, която Дянков отказа да назове, като уточни, че прокуратурата е поела случая.

Държавата ще позволи да се въведе такса за електромерите в. Сега

Държавата е на път да абдикира от защитата на потребителите на електроенергия с готвените промени в Закона за енергетиката. В проекта, който пише междуведомствена група, е премахнат текстът от действащия закон, забраняващ потребителите да плащат такса за средствата за търговско измерване - електромерите, топломерите в абонатните станции и т.н.

Промяната за таксата се прави заради предстоящата подмяна на електромерите с по-съвременни, коментира шефът на Независимата синдикална федерация на енергетиците към КНСБ Божидар Митев. Очевидно държавата се кани да добави такава такса във фактурите, за да удовлетвори ЕРП-тата, обясниха експерти.

Бизнесът на превозвачите се сви наполовина в. Дневник

Mеждународните товарни превози, които българските фирми от бранша извършват, са намалели с до 50%. Цените на услугата също се понижават, след като между 150 и 300 камиона на редовни компании са се завърнали от Европа в България, обяви Националното сдружение на българските превозвачи.

"Връщането на толкова много камиони оказва натиск върху българския пазар, засилва конкуренцията и води до намаление на цените", коментира управителят на "Трансекспрес" Веселин Стоянов. Той обясни, че в момента компаниите возят под себестойността и има опасност от декапитализирането им.

Ревизия показа кой е харчел парите на "Информационно обслужване" в. Сега

Държавната софтуерна фирма "Информационно обслужване" е отдавала под наем помещения на цени, двойно по-ниски от законовите, и е плащала на строителни фирми суми над договорените. Бившият й директор Иво Николов си е купувал вратовръзки и кърпички и е плащал обеди и вечери от по 500-600 лв. с пари на фирмата. Това е част от констатациите на финансовата инспекция, която направи на компанията Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

От доклада, с който "Сега" разполага, става ясно, че основен виновник за пилеенето на пари не е бившият шеф на управителния съвет и близък до Сергей Станишев Азер Меликов, а тогавашният изпълнителен директор на компанията Иво Николов, наречен от премиера Бойко Борисов "мъжка вещица" заради огромното му възнаграждение от около 100 000 лв. годишно. Оказва се, че някои от разходите, които бившият шеф на надзора на дружеството Стоян Денчев приписваше на Азер Меликов, всъщност са направени от Иво Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 08.09.22 г.
fallback