fallback

Преглед на печата за 21 ноември

08:47 | 21.11.09 г.

Митничари стават разузнавачи

в. Стандарт

Митничари ще стават разузнавачи. Митничарите ще могат сами да удрят незаконни спиртоварни и да конфискуват алкохола, без да уведомяват за акциите си полицията. Целта е да се ограничи възможността за изтичане на информация за готвените акции. Това ще стане чрез създаване на нова служба за митническо разузнаване и разследване. Вицепремиерът Симеон Дянков подкрепя идеята за създаване на тази служба, контролирана от шефа на митниците, каза вчера лидерът на РЗС Яне Янев след срещата си с министъра. След създаването на новата служба митничарите ще събират годни за пред съда доказателства за контрабанда и нелегално производство на алкохол. Също така митничарите ще може да следят контрабандистите. Обсъжда се и идеята дали митничарите да ползват специални разузнавателни средства - да подслушват телефони и да снимат заподозрените. От РЗС предлагат да се създаде още една служба за фискални разследвания. Тя ще помага на НАП, НОИ и НЗОК. Идеята е двете структури да бъдат обединени в Национална агенция за фискални разследвания под контрола на Министерството на финансите. За създаването на такава агенция няма воля вече 10-15 години, каза Янев. Редовите полицаи от "Икономическа полиция", от ГДБОП, прокурори и следователи не са в състояние да боравят с толкова високо специализирана материя и са стигнали до извода, че трябва да се създадат специализирани структури, каза Яне Янев.

 

Удължават срока на лихвоточките

в. Стандарт

Парламентарна група на РЗС е подготвила промени в закона за уреждане правата на гражданите с многогодишни жилищно-спестовни влогове, каза лидерът на партията Яне Янев. С поправките се предлагат нови срокове за ползване на лихвоточките и възможността правоимащите да боравят с книжата си на свободния пазар. Казусът засяга около 170 хил. души, обясни Яне Янев.

Смениха шефа на данъчния надзор

в. Стандарт

Биляна Грозданова, която досега беше директор на инспектората на Националната агенция за приходи, е освободена от изпълнителния директор Красимир Стефанов, научи "Стандарт". За шеф на дирекция "Инспекторат" в Централното управление на НАП е назначен Боян Ганев, който досега е бил главен експерт в същата дирекция.

Хазартът ще се облага с данък от 12 на сто

в. Новинар

12 процента ще е корпоративният данък върху хазарта от началото на годината, решиха депутатите от бюджетната комисия. Досега хазартната дейност се облагаше с по-нисък данък от 10 на сто.

Очакваният ефект за постъпления в държавната хазна е около 12 милиона лева, сочат предварителните разчети на финансовото министерство. Депутатите отхвърлиха предложението налогът да скочи до 15 на сто, защото според тях увеличение с 5 процента ще е твърде драстично спрямо бранша.

"Кроношпан" се споразумява с агенцията по горите за дървесината

в. Дневник

Ръководството на бургаския завод за дървесни плоскости "Кроношпан" ще подпише с шефовете на агенцията по горите споразумение за устойчиво и природосъобразно ползване на дървесината от българската гора, съобщиха от министерството на земеделието.

Целта на споразумението е да се регламентира редът за използването на дървесина с доказан произход, което гарантира опазването на природните ресурси. Документът ще бъде подписан официално днес от шефа на агенцията Георги Костов и управителите на "Кроношпан България" Николай Банков и Радован Цаха.

Австрийската компания "Кроношпан" за производство на плочести материали от дървесина е създадена през 1897 г. и днес притежава 26 заводи в 24 страни. Тя стъпва на българския пазар преди 12 година и разполага с 2 завода и 1 логистичен център.

Земеделският министър е против увеличения акциз за ракията

в. Дневник

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов инициира дебат за увеличаването на акциза на спиртните напитки, одобрено на първо четене вчера от депутатите.

"Запознат съм с мотивите на депутатите, които целят да се увеличават приходите в бюджета. Считам обаче, че при по-висок акциз земеделските производители и преработвателни предприятия, които са затрупани с грозде от добрата реколта, ще бъдат засегнати", смята Найденов

Опасенията на адмиистрацията е, че промените могат да предизвикат нарастване на сивия сектор и производството на некачествени спиртни напитки.

Поправка ще оскъпи вноса на горива на търговци в сектора

в. Дневник

Вносителите на горива в България задължително ще трябва да ползват лицензирани данъчни складове занапред ако искат да продължат да го правят, като това ще им коства допълнителни разходи и евентуално ще доведе до поскъпване на продукцията им. Това алармираха пред "Дневник" източници от бранша вчера. Задължението на вносителите е заложено в поправките на Закона за данъчните складове и акцизите, който беше гласуван на второ четене вчера на бюджетната комисия в парламента. Предложенията на представителите на петролната асоциация това задължение да отпадне са били отхвърлени. От поправката ще пострадат водещи компании в нефтения сектор в България като Shell, Еko, Rompetrol и други, които купуват част от нефтопродуктите си от рафинерии извън България. Не се очаква сред тях да е "Лукойл", която осигурява доставките си от бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим".

Общините се надяват на 80% от преизпълнението на бюджета

в. Сега

Общините, които се считат за доста ощетени от проектобюджета за догодина, поискаха от депутатите и от МФ вчера обещание, че ако има преизпълнение, през второто полугодие да получат 80% от него. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов, член на УС на националното сдружение на общините, който вчера се срещна в НС с шефката на парламента Цецка Цачева и депутати от всички групи. Редица общини увиснаха със структурен дефицит, имат задължения по фонд ФЛАГ, а няма допълнителен приходоизточник, затова нека поне през второто полугодие да имаме една светла надежда, допълни шефката на сдружението Гинка Чавдарова. Според кметовете това предложение нито е срещнало гореща подкрепа, нито е било отхвърлено.

Махат двойните заплати на работещите с еврофондове

в. Сега

Министерството на финансите е пуснало за съгласуване между ведомствата проектопостановление за премахване на двойното заплащане на чиновниците, които работят с еврофондове, съобщи вчера Mediapool. Заплатите на служителите от държавната администрация, които са пряко заети със седемте оперативни програми, бяха удвоени преди 2 години. Тогава правителството на тройната коалиция се мотивира, че тъй като хората в тези звена работели с проекти за милиони, по-високата заплата щяла да ги предпази от корупция. Впоследствие обаче излязоха десетки случаи на чиновници, злоупотребили с еврофондове. Финансовият министър Симеон Дянков още при встъпването си в длъжност се закани да ревизира по-високите заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
fallback