fallback

Акция на седмицата – Химимпорт

Дружеството реализира най-голям седмичен ръст и оборот сред компаниите в SOFIX и показа, че големите повеждат хорото

09:12 | 21.11.09 г.

Книжата на Химимпорт АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата". Те отчетоха най-висок седмичен ръст сред дружествата от SOFIX, възлязъл на 10,78% до 2,93 лв. за акция.

Така Химимпорт АД показа, че наистина големите дружества първи привличат интереса на инвеститорите и поведе SOFIX към седмичен ръст.

По пазарна капитализация Химимпорт АД е втори сред дружествата от SOFIX с 440 млн. лв., след Софарма АД, която е с 540 млн. лв. Но в срок от 7 години привилегированите акции на Химимпорт АД ще станат обикновени и аналитичен начин за изчисляване на текущата пазарна капитализация, с включването на тези акции, води до 703 млн. лв. пазарна капитализация на Химимпорт АД на база общо около 240 млн. акции, от които около 90 млн. привилегировани. Ежеседмично част от привилегированите акции на дружеството се конвертират в обикновени, но за момента този процес е обхванал малка част от привилегированите книжа.

Не на последно място, Химимпорт заслужава приза Акция на седмицата, защото за петте работни дни е първи по-оборот сред дружествата от SOFIX с 931 хил. лв. (само по обикновените книжа).

Относима към холдинга корпоративна новина от седмицата е спадът с 26% на Автокаско през септември на годишна база, защото една от най-големите застрахователни компании у нас, Армеец, е част от икономическата група на холдинга.

Химимпорт АД увеличи печалбата си за деветте месеца на годината със 7,5% на годишна база до 56,9 млн. лева, показа неконсолидираният отчет на дружеството.

В момента тече процедурата по увеличение на капитала на Параходство БРП, част от икономическата група на Химимпорт.

Ценовите коефициенти на акциите на дружеството на неконсолидирана база са, както следва:

Ценови коефициенти (неконсолидирана база)
p/e 4,89
p/b 0,55
p/s 6,66

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за взимане на инвестиционно решение

Свързани компании:

Химимпорт АД - привилегировани акции - падежирали през юни 2016 г.(6C4P)

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:28 | 08.09.22 г.
fallback