fallback

Заплатите в БДЖ пак се бавят, готви се национална стачка през декември

Синдикатите са "за" приватизация на дял от товарните превози, но на по-късен етап

15:22 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Изплащането на работните заплати в БДЖ закъснява с около месец и ако графикът за заплащане не се нормализира, към края на декември БДЖ ще премине към национални стачни действия. Toвa заявиха днес пред журналисти синдикалните лидери от БДЖ, представляващи КНСБ и КТ „Подкрепа“. Сумата на неизплатените заплати е общо 8-9 млн. лева.

Ръководителят на КНСБ в железниците Петър Бунев и колегата му от КТ „Подкрепа“ Росен Зарков посочиха, че ще поискат спешна среща с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията, за търсене решение на проблемите и евентуалното избягване на националните протести в железниците, тъй като те биха довели до спиране на влаковете.

По думите на синдикалистите, в БДЖ вече има осезаемо социално напрежение и затова възникват спонтанни едночасови протести в поделения на компанията, като вчера те бяха в Пловдив, а днес – в Русе.

В отговор на въпроси на Investor.bg Бунев коментира, че в проектозакона за държавния бюджет за 2010 г. е залегнало плащане от страна на държавата към пътническите жп-превози в размер на 160 млн. лв. по Закона за заплащане на транспортна услуга (компенсации заради отстъпките в цените на билетите за пенсионери и социално слаби). Преди месец от БДЖ обявиха, че очакваните загуби на дружеството за тази година са над 40 млн. лв.

Що се отнася до товарните превози, Бунев посочи, че те по принцип са печеливши, но за тази година не се знае дали ще е така поради намалението на товарните превози заради спирането работа на Кремиковци.

За сравнение, докато през 2006 г. превозените от БДЖ товари за годината са били над 20 млн. т, то за тази година се очаква да са към 11 млн. т, т.е. спадът е почти наполовина. Въпреки това сега делът на превозените товари с жп-транспорт е 14% от превозените с всички видове транспорт товари, а специално при жп-превозите, държавните железници превозват 90% от товарите, при наличие на 4 частни товарни жп-превозвача.

Във връзка със споменатата наскоро от министъра на транспорта вероятност за възможна приватизация на дял от товарните превози на БДЖ, от синдикатите коментираха, че по принцип не са против. Сега обаче според тях не е подходящият момент, а по-късно, когато финансовото състояние на превозвача се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 20.11.09 г.
fallback