fallback

Очакват спад в доходността на петгодишните ДЦК на търга в понеделник

Доходността ще бъде 4,2 - 4,4%, а търсенето вероятно ще бъде същото като на предходния аукцион, според Е. Аспарухов от ING Bank

15:47 | 20.11.09 г.

Дилъри очакват доходността на емисията петгодишни ДЦК, от която в понеделник, 23 ноември, ще бъдат предложени книжа в обем 20 млн. лева, да падне, като търсенето ще надвиши предлагането над два пъти.

На 13 юли, когато беше предишният аукцион, на който се продаваха книжа от същата емисия с падеж 24.01.2012 г., бе постигната средна доходност от 6,23% при коефициент на покритие от 1,4.

"Предвид резултатите, които се получиха на последните аукциони, мисля, че може би интересът ще бъде същият. На последния аукцион, на който беше предложена емисия със срок на падежа от малко над една година, беше постигната доходност от 3,8-3,9%. Тази вероятно ще има доходност от 4,2 - 4,4%", коментира за Investor.bg Емил Аспарухов, ръководител "Финансови пазари" в ING Bank.

"Вече има тенденция на леко намаляване от свръхголямото търсене, което се наблюдаваше преди известно време, и за предстоящия аукцион очаквам коефициент на покритие от около два пъти. Възможно е да достигне и три пъти предвид факта, че се предлага по-малко количество - 20 милиона вместо обичайните 30-35 милиона."

Според Мартин Търпанов, дилър в Сосиете Женерал Експресбанк, аукционът ще привлече силно внимание с оглед на по-малкия размер емитирано количество ДЦК.

"Покритието ще е 2-2,5 пъти, очаквам доходност в рамките на 4,10-4,20%. Отново банките ще са основни участници, имайки предвид краткия срок до падеж", коментира той.

На аукциона, който се проведе този понеделник и на който бяха предложени 5-годишни ДЦК от емисията с падеж 25.01.2011 в обем от 35 млн. лева, бе постигната средна доходност от 3,86% при коефициент на покритие от над два пъти.

Намаляващата рискова премия на България, от една страна, и повишената ликвидност в сектора, от друга, доведоха до засилен интерес към ДЦК-та. В последните два месеца Министерство на финансите организира два допълнителни аукциона извън редовния си емисионен календар, за да удовлетвори повишеното търсене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:19 | 12.09.22 г.
fallback