fallback

Правителството не дало на БДЖ одобрена от ЕК държавна помощ

Задълженията на БДЖ към кредитори са общо около 135 млн. лв., а към доставчици – около 150 млн. лв.

14:21 | 20.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Сегашното правителство не е отпуснало на БДЖ заделената в държавния бюджет за тази година от правителството на Сергей Станишев държавна помощ за БДЖ в размер на 44 млн. лв., заяви днес пред журналисти синдикалният транспортен лидер от КНСБ Петър Бунев.

Той поясни, че въпросните 44 млн. лв., които са били залегнали в бюджет 2009 г., не били преведени на БДЖ през първото полугодие, за да се изчака потвърждение от страна на Европейската комисия (ЕК), че те са допустима държавна помощ. Още с идването си на власт с едно от първите си постановления сегашният Министерски съвет е отменил решението на предходното правителство и средствата, с които е трябвало да се платят на банки за отпуснати заеми за заплащане на закупените мотриси Simens в размер на 37 млн. лв., не са отпуснати, посочи синдикалистът.

По думите на Бунев, „ако тези средства са били преведени на БДЖ – или поне 40 млн. лв., с оглед обявеното 10%-но съкращаване на разходите - то българските железници сега нямаше да са в такова тежко положение".

Същевременно в средата на септември при посещението си у нас зам.-председателят на ЕК и еврокомисар по транспорта Антонио Таяни обяви, че ЕК е взела решение да приеме за законна отпуснатата от предишното правителство държавна помощ за БДЖ. Тогава премиерът Бойко Борисов каза от своя страна, че ако въпросните средства не са били одобрени от ЕК, то те е трябвало да бъдат връщани от бюджета.

Днес от думите на синдикалния лидер излиза, че всъщност въпросните пари не са преведени на БДЖ по решение на настоящото правителство.

Синдикални лидери съобщиха още, че задълженията на БДЖ към кредитори са общо около 135 млн. лв., а към доставчици – общо около 150 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:05 | 20.08.22 г.
fallback