fallback

Делото срещу Ковачки не тръгна, НАП не представила всички документи

Прокуратурата обвинява Ковачки за фиктивни сделки с няколко фирми за доставка на оборудване

17:00 | 19.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Софийски градски съд не даде ход на делото срещу бизнесмена Христо Ковачки. Обвинението е за 16,78 млн. лв. неправомерно приспаднат ДДС. Следващото заседание на съда ще е на 24 ноември.

Отлагането е заради това, че юристите на Националната агенция за приходите (НАП) не са представили всички необходими документи. С представеното днес от тях пълномощно, според съда, не може да бъде предявяван наказателен иск срещу Ковачки, тъй като документът бил валиден само за граждански и административни дела.

Прокуратурата обвинява Ковачки за фиктивни сделки с няколко фирми за доставка на оборудване. Според обвинението бизнесменът е ползвал данъчен кредит, като са представени неверни данни при покупко-продажби.

Разследването започна в последните дни на октомври 2008 година. Първоначално по обвинението на Ковачки беше наложена парична гаранция от 300 хил. лв., която беше намалена на 200 хил. лв. Само обвинителният акт срещу бизнесмена е около 100 страници, а материалите по делото са 350 тома.

В края на септември Софийски градски съд уважи искане на комисията „Кушлев" по бъдещ иск за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност от Христо Ковачки. Общата стойност на обезпеченото имущество е в размер на 143,4 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 20.08.22 г.
fallback