fallback

Сергей Станишев: Бюджет 2010 е фарс

В парламента дебатите са излишни, защото развалят рахатлъка на управляващите, смята червеният лидер

21:14 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

“Народното събрание в нашата парламентарна република вече е просто придатък за узаконяване на решенията на правителството. Или по-точно на указанията на г-н Бойко Борисов”.

Това посочва лидерът на БСП Сергей Станишев в специална статия по повод приетия във вторник на първо четене бюджет 2010.

Червеният депутат определи гласуването на бюджета като “фарс, който е логичен завършек на една тенденция, развиваща се вече четири месеца”.

“В този парламент дебатите са излишни. Развалят рахатлъка на управляващите и им губят времето да ръководят чистките в администрацията и да коват още и още лобистки закони. Че нали трябва да се отблагодаряват на спонсорите и да си развиват бизнеса”, четем в обширните писмена на бившия премиер.

Станишев е категоричен, че финансовият план на държавата е измамен, защото се основавал върху неверни прогнози за икономиката и приходната част.

“За да се сбъдне прогнозата за номинален БВП за 2009 в размер на 63 710 млн. лв., икономиката следва да се свие в с над 15% за четвъртото тримесечие спрямо същото тримесечие на 2008 г. Оттук и изводът, че БВП за следващата 2010 г. е подценен с около 2–2,2 млрд.”

По думите на Станишев тези пари в средата на годината “ще бъдат извадени от ръкава като доказателство за чудодейната активност на кабинета и за запушване от добрия вълшебникна заложеното огромно социално напрежение”.

В заключение бившият премиер завършва:

“Едни ще кажат – БСП да не се обажда, да не пречи и да не дразни. Други ще ни упрекнат за това, че не сме протестирали в парламента. Само че след 100-те дни „нов ред” Народното ни събрание вече стремително губи авторитета си на място, където могат да се водят смислени дискусии и разумни спорове за политики“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:45 | 29.08.22 г.
fallback