fallback

Подписваме споразумения за 12 млн. евро за финансиране от фонд „Козлодуй"

Сред проектите е изграждането на малка ВЕЦ за 2,9 млн. евро на територията на Рилския манастир

15:24 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Предвижда се да бъдат подписани четири споразумения за финансиране от Международен фонд „Козлодуй” на обща стойност 12,2 млн. евро. Това ще стане в Лондон по време на 18-тото заседание на Асамблеята на донорите на фондовете за подпомагане на извеждането от експлоатация на блокове в ядрените централи в Козлодуй, Бохунице (Словакия) и Игналина (Литва), в което ще участва и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, съобщиха от министерството.

В британската столица министър Трайков ще подпише меморандум за безвъзмездна помощ в рамките на програмата за енергийна ефективност в публични сгради на стойност 5 млн. евро.

Фонд „Козлодуй“ ще финансира с 2,9 млн. евро и изграждането на малка ВЕЦ от 1,25 MW на територията на Рилския манастир.

Предвижда се също изпълнителният директор на държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) Борис Пеков да подпише изменение и допълнение на Споразумението за безвъзмездна помощ за подпомагане ръководството на ДП РАО в проектирането и изграждането на национално хранилище за радиоактивни отпадъци. С изменението помощта се увеличава със 100 хил. евро, достигайки до 3,1 млн. евро.

Четвъртото споразумение, което ще бъде подписано в Лондон, е за подготовка на технически проект, изграждане и въвеждане в експлоатация на национално хранилище за радиоактивни отпадъци. Тези дейности ще бъдат финансирани от фонд „Козлодуй“ с 4,2 млн. евро.

До момента фонд „Козлодуй“ е финансирал проекти в България на стойност над 512 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:58 | 30.08.22 г.
fallback