fallback

В Силистра работи автоматична станция за качеството на водата в Дунав

Станцията е в едномесечен изпитателен срок, досега няма информация за влошено качество на водата в реката

09:47 | 18.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Вече работи една от осемте автоматични мониторингови станции за качеството на водата в реките – тази край Силистра, съобщиха от Басейнова дирекция „Дунавски район“.

Станцията е на кайбрежната ивица в дунавския парк на града и е в едномесечен изпитателен срок. Досега няма информация за влошено качество на водата в Дунав.

За контрол на водите на р. Дунав освен край Силистра работи станция и край Ново село.

Станциите са изградени по проект „Укрепване на мрежата за мониторинг на повърхностните води“ със средства по програма ФАР и национално съфинансиране. Те са свързани в информационна мрежа, като събират данни по 12 показателя, включително и метеорологични.

При превишаване на праговете по някой от показателите веднага се получава информация в басейновата дирекция, а системата автоматично взема контролна проба. До два часа трябва да реагира екип и пробата да бъде подложена на лабораторен анализ за установяване на замърсителя и в какви граници е замърсяването.

Освен при Ново село и Силистра за контрол на водите на Дунав, останалите станции са разположени при с. Оряховица за р. Искър, на язовир “Хр.Смирненски” и яз. “Ясребино” за р. Янтра, както и на речните водохващания за питейни води - „Бента” над с. Черни Осъм, „Болованджика” над с. Рибарица и „Зелениковец” над с. Стоките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
fallback