fallback

Изкачваме се нагоре в световен индекс за възприятие на корупцията

Страната ни се подрежда на 71-во място сред 180 страни от света

15:48 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексът на България за възприятие на корупцията се е повишил през 2009 г. до 3,8 пункта от 3,6 през 2008 г., показва изследване на Transparency International, представено от Асоциация „Прозрачност без граници“. Така страната ни се подрежда на 71-во място сред 180 страни от света, което е рекорден брой на включени в изследването държави.

Корупционният индекс представлява комплексен индикатор, базиран на информация, получена от изследвания на международни институции. Индексът на Transparency International измерва нивото на политическа и административна корупция в дадена страна както го възприемат представителите на бизнеса, анализатори от целия свят, включително и експерти от изследваните държави.

Първенци в класацията с най-добър показател са Нова Зеландия (9,4), Дания (9,3 пункта), Сингапур (9,2 пункта) и Швеция (9,2). Най ниско в класацията са Афганистан (1,3 пункта) и Сомалия (1,1).

Сред държавите от Централна и Източна Европа най-високи стойности на индекса имат Словения и Естония (6,6 пункта), а най-слаби България и Румъния - 3,8. Средната стойност за ЕС е 6,36 на сто.

България, която е включена за първи път в индекса през 1998 г. със стойност от 2,9 пункта, е имала най-високи показатели през 2004 и 2007 година - 4,1. През 2008 година индексът пада до 3,6 пункта.

Повечето държави, включени в изследването, имат стойност под средната.

Стойността му варира от 10 – показател за ниско ниво на корупция, до 0 – показател за високо ниво на корупция.

Резултатите през 2009 година ясно показват зависимостта между продължителните военни и граждански конфликти в редица държави по света и разпространението на корупцията в тези страни. Отново в дъното на класацията са държави като Сомалия, Афганистан, Мианмар и Ирак, като стойностите на техния индекс бележат негативна тенденция.

От друга страна, дори държавите, намиращи се в челните позиции на класацията, се сблъскват с предизвикателствата на корупцията – за тях корупцията е един от факторите, които могат да възпрепятстват бързото възстановяване на техните икономики.

Една от препоръките към държавите от Г-20 е да предприемат действия за по-ефикасен контрол и прозрачност в работата на институциите, които вземат решения, свързани с развитието на глобалната икономика и на отделните национални стопанства.

Тъй като промените, свързани с нивото на корупция в дадена страна, протичат относително бавно, TI съставя индекса на базата на усреднени стойности от две поредни години. Индексът за 2009 година се базира на изследвания, проведени в периода между 2008 и 2009 година.

В сравнение с 2008 и 2007 година се забелязва известно понижаване както на средната стойност на индекса за целия ЕС, така и намаляване на индексите на редица европейски държави. Най-сериозно е намалението на индекса на Чехия (от 5,2 през 2008 г. до 4,9 през 2009 г.), Словакия (от 5 до 4,5), Австрия (от 8,1 до 7,9), Испания (от 6,5 до 6,1), Португалия (от 6,1 до 5,8).

Подобряването на представянето на България в индекса се дължи на много случаи на корупция, внесени в съда през първите месеци на управление на новото правителство, отбелязват от TI. В резултат на това Европейският съюз обяви, че ще бъдат деблокирани стотици милиони евро. Предприети са реформи в митниците, в гранична полиция и в други институции, чиято цел е освобождаване на около 600 млн. евро от блокираните фондове, припомнят от организацията. Въпреки това все още предстои да бъдат въведени реформи за ограничаване на политическата корупция и намаляване на организираната престъпност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:21 | 11.09.22 г.
fallback