fallback

Бюджет 2010 приет на първо четене

Гласуването се извърши почти без никакви дебати

13:20 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Малко след 13 часа Народното събрание гласува на първо четене Държавен бюджет 2010. Гласуването се извърши почти без никакви дебати. От общо гласували 179 депутати, 135 бяха „за“, 44 „против“, като въздържали се нямаше.

След като отделните парламентарни комисии представиха накратко становищата си, почти без никакви забележки, по предложения от Министерски съвет проектобюджет, се оказа, че няма желаещи за изказвания депутати.

Общото време за изказвания беше определено от председателя на Народното събрания от около три часа. Единствено председателят на Синята коалиция Иван Костов от името на парламентарната група обяви преди гласуването, че те ще подкрепят бюджета.

Като предимства на бюджета той посочи: „Бюджет 2010 ще ни позволи да се присъединим към ERM 2. В него няма държавни гаранции за строителството на АЕЦ Белене“. По думите на Костов обаче не е добре, че предварително е заявено за възможно преразглеждане на бюджета в средата на следващата година в посока на увеличаване на разходите, тъй като това „разклаща финансовата дисциплина на институциите“.

Според него дори е възможен вариантът да се наложи разходите да бъдат свити.

Отрицателният си вот за бюджета Драгомир Стойнев от БСП обясни с това, че документът е „антисоциален“. „Замразяват се доходи и пенсии и се намаляват средствата за социално слаби“.

Стойнов посочи, че като цяло средствата в бюджета за насърчаване на заетостта намаляват, докато през 2010 се очаква увеличение на безработицата.

Според приетия на първо четене документ приходите по държавния бюджет са 17,002 млрд. лв., а разходите – 18,518 млрд. лв. Бюджетното салдо е отрицателно в размер на 1,516 млрд. лв. Излишъкът на тези средства донякъде ще бъде покрит чрез външно финансиране за 671,9 млн. лв., чрез вътрешно – 641,21 млн. лв., и чрез постъпления от приватизация – 201,5 млн. лв.

В кулоарите на парламента финансовият  министър заяви, че бюджетът на България за следващата година е най-добрият в ЕС. Гласуването на второ четене вероятно ще е през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
fallback