fallback

На половината имигранти в България им харесва у нас

Всеки четвърти от желаещите да останат е частен предприемач, който инвестира в българската икономика, сочи изследване

13:04 | 17.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Над 50% от участвали в изследване имигранти в България заявяват, че искат да останат в страната. Данните от изследването бяха представени на кръгла маса за имиграцията в България от Андрей Нончев от Центъра за изследване на демокрацията.

Анкетирани са 232-ма чужденци, които пребивават поне шест месеца в България. Проучването е осъществено от лятото на 2008 г. до пролетта на настоящата година. Чужденците са основно от София и големите градове.

Около 15-20% от участниците в изследването искат да се прехвърлят в друга държава. Около една четвърт имат намерение да се завърнат в родината си.

Желаещите да останат в България са преди всичко с висше и полувисше образование. Най-голям е делът на възнамеряващите да живеят и занапред в България сред гражданите от азиатските и арабските страни, Русия и бившите съветски републики, които преценяват България като по-добро място за реализация.

Всеки четвърти от желаещите да останат е частен предприемач, който инвестира в българската икономика, посочи Нончев.

Желаещите да живеят постоянно в България са и тези, които искат да получат гражданство - около 50 на сто от запитаните или имат, или желаят да получат българско гражданство. Една пета от пребиваващите до една година имат намерение да поискат гражданство.

Около една пета от интервюираните не желаят да посочат бъдещите си планове относно получаване на гражданство, а около една трета - в каква форма помагат на семействата си в своите страни. Тези, които се отклоняват от отговорите на тези въпроси, са преди всичко работещи в „сивата“ икономика в България - около 25-30 процента от пребиваващите в страната чужденци, посочи Нончев.

Около 10-15% от имигрантите имат някакво отношение към различни форми на престъпността, сочат данните от изследването.

В една трета от случаите домакинствата на имигрантите имат брутни доходи над 1800 лева - доста по-добре от картината за българите, коментира Андрей Нончев.

Около една пета от запитаните са в България, защото са сключили брак, приблизително същият е процентът на хората, които или учат у нас, или развиват бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:57 | 12.09.22 г.
fallback