fallback

Бистра Илкова: Срещу Варшава и да летим - пак няма да ги стигнем

Според Камен Колчев от Елана във Варшава търговията започва 2 дни след IPO, а тук е необходим един месец

12:48 | 17.11.09 г.

„Срещу Варшава и да летим - пак няма да ги стигнем”, каза Бистра Илкова, изпълнителен директор на БФБ-София на кръглата маса на тема „Публичната компания – предимства и перспективи”, организирана от борсата.

Изказването на Илкова беше по повод информацията, че там е осъществено първично публично предлагане на акции (IPO) за 1,4 млрд. долара през тази година, като по време на дискусиите бяха дадени и други успешни примери с Варшавската борса.

Борсата във Варшава беше сред кандидатите за закупуване на дял от БФБ-София или за сключване на стратегическо партньорство с българския фондов пазар. След поредица преговори и презентации от страна на различни потенциални партньори БФБ сключи договор с Deutsche Boerse, чрез чиято система Xetra в момента се осъществява търговията у нас.

„Перфектният пример е Полша, те имат много силна пенсионна система и много силен капиталов пазар, като много компании от други страни искат да се листват там. Аз не виждам принципен проблем това да се случи и в България, въпросът е защо не се случва“, коментира, от своя страна, Стоян Тошев, изпълнителен директор на Ти Би Ай Асет Мениджмънт.

Относно приватизацията на енергийните компании Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана финансов холдинг, заяви, че тя „ще се случи, защото на държавата й трябват пари и това е шансът на БФБ“.

Листването на енергийните компании няма да стане в следващите шест месеца, защото има процедури, които отнемат време, прогнозира Колчев.

По време на дискусиите той постави въпроса защо след IPO-то на БФБ-София трябва да се чака един месец, за да започне търговията, след като във Варшава това става на втория ден.

Камен Колчев посочи, че основният проблем на БФБ-София е ликвидността и проблемите около клиринга и сетълмента, включително двойното листване.

Представител на КФН коментира, че проблемите се анализират, включително проблема за двойното листване и скоро може да се излезе с промяна в нормативната база.

„Ликвидираме позициите си в нисколиквидни компании и такива с малък free-float”, заяви, от своя страна, Страхил Видинов, инвестиционен директор в групата на Алианц, включително пенсионните фондове и застрахователните компании. Още от кръглата маса на БФБ-София:

ПОК Доверие: Искаме да инвестираме, но нямаме лимити за сегашните емитенти

Васил Велев: Цените в момента не са най-подходящи за продажба

Създават съвет за развитието на капиталовия пазар с БНБ, МФ и МИЕТ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:37 | 07.09.22 г.
fallback