fallback

Преглед на печата за 17 ноември

07:34 | 17.11.09 г.

БЕХ ще излезе на борсата най-рано в края на 2010 г

в. Дневник

Акции от Българския енергиен холдинг (БЕХ) или от дъщерните му дружества ще бъдат пуснати на борсата най-рано в края на 2010 г., след като холдингът се преструктурира. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова. Плановете на правителството да листне или БЕХ, или дружествата му са в публичното пространство вече няколко месеца, но все още няма яснота под каква форма ще стане това и при какви параметри. Няма и единна позицията какво ще цели това публично предлагане, макар и финансовият министър Симеон Дянков да поиска повече прозрачност от холдинга.

Забавени бюджетни плащания увеличават необслужвания лизинг

в. Дневник

Забавени бюджетни плащания към бизнеса заради съкращения на разходи на министерства и общини допълнително затрудняват фирмите да обслужват редовно задълженията си към свои кредитори. Това се очертава един от основните фактори за просрочията на фирми към лизингови компании в настоящата криза, посочиха представители на сектора. През третото тримесечие на тази година обемът на необслужваните задължения по лизингови договори се е увеличил почти двойно спрямо предходното тримесечие, показват данните на БНБ към края на септември. Обемът им е 688.3 млн. лв. при 373.8 млн. лв. към 30 юни. Така делът им достига 13.1% от всички лизингови вземания, чийто размер достига 5.34 млрд. лв.

Болниците ще харчат, все едно бюджетът не е орязан

в. Сега

След среща с премиера Бойко Борисов съсловните организации на лекари, медицински сестри, зъболекари и фармацевти се отказаха от замислените протести заради намалението на бюджета на здравната каса за догодина. На срещата присъстваха и министрите на финансите и на здравеопазването - Симеон Дянков и Божидар Нанев. "Дадоха ни гаранции, че нещата ще си дойдат на място. Първите 6 месеца на годината болниците ще харчат колкото и тази година", обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Тоест, въпреки че според закона за бюджета за догодина НЗОК ще има поне 200 млн. лв. по-малко за лечебниците спрямо т.г., до юли пари ще се харчат, все едно намаление няма. В средата на годината пък ще се решава какво ще се прави по-нататък и дали финансирането да се намали спрямо предвиденото в бюджета. "Г-н Дянков каза, че той ще има грижата да гарантира пари, ако те наистина са нужни на системата и през втората половина на годината", обясни Райчинов. Идеята е, че за 6 месеца правителството с помощта на съсловните организации ще успее да реформира и преструктурира болничната мрежа, така че тя да харчи пари само за реална и качествена медицинска помощ. За целта на здравната каса ще се даде право да отказва договори на болници, които не отговарят на критерии за качество. В момента НЗОК е длъжна да сключва договори с всички, затова и лечебниците са вече 400, а хоспитализациите растат ежегодно.

Депото в Ботевград поскъпна внезапно с 1,4 млн. лв.

в. Сега

Депото в Ботевград, което екоминистерството проверява за финансови нередности, е успяло да поскъпне за броени месеци с 1,4 млн. лв. През юли м.г. избраният за изпълнител консорциум е спечелил с оферта от 11,3 млн. лв., а през февруари т.г. при повторно явяване същият консорциум е взел договора за 12,8 млн. лв. Ръстът в цените е учудващ на фона на срива в строителния бранш покрай икономическата криза. Това показва справка за проведените от община Ботевград обществени поръчки за изграждане на сметището, което трябва да приема отпадъците на Ботевград, Правец и Етрополе. Депото е предвидено за изграждане със средства от оперативната програма "Околна среда" и бе едно от малкото с готови документи. И устройственият план за ползване на площадката обаче се оказа под въпрос. Конкурсът за изграждането на депото и миналата година, и тази година е спечелен от консорциум "Инфрастрой". До изпълнение на стария и по-евтин договор обаче не се стига, защото процедурата е отменена с аргумент "липса на собствени средства". Решението за прекратяване е взето на 14 октомври 2008 година, а новата процедура за обществена поръчка е обявена броени дни по-късно - на 4 ноември. Двете обявления какво точно трябва да се изгради на депото са абсолютно идентични. Община Ботевград не се е ангажирала да съобщи прогнозна стойност на двете поръчки, но от посочените гаранции за участие - 100 000 и 130 000 лв., е видно, че втората по план е трябвало да е по-скъпа. Гаранцията за участие по закон е до 1% от стойността на договора.

Синдикатите поискаха данък „богатство“

в. Новинар

КТ „Подкрепа“ предлага да се въведе допълнителен етаж на данъчно облагане за най-високоимотните данъкоплатци. Това заяви вицепрезидентът на синдиката Димитър Манолов на среща с депутати социалисти. Според него управляващите трябва да определят границата на дохода, над която да се дължи този данък, но това е необходимо, за да имат политическо послание за мъничко справедливост в кризата. И „Подкрепа“, и КНСБ се обявиха против бюджета за догодина и го определиха като "бюджет на паниката".

Слагат таван за компенсация при отчуждаване на имот

в. Новинар

Управляващите обсъждат идеята за таван на сумите, изплащани като компенсация при отчуждаване то имоти. Шефът на регионалната комисия в парламента Любен Татарски обясни пред БНР, че целта е да няма спекулации от страна на собствениците. "Идеята е да се прилагат по-гъвкави форми за отчуждаване, за да не се блокира реализацията на проекти", подчерта депутатът. Един от вариантите, който управляващите обсъждат, е собствениците да се обезщетяват с равностойни за същия район земи, за да не се заплаща земята под цялата магистрала или газопровод. Татарски поясни, че все пак трябва да се знае горна и долна граница за определена категория земи, за да не се получават нереални стойности на такава земя, след това обжалвания в съда и безкрайни процедури.

Руснаци няма да карат ски у нас

в. Стандарт

Руските туристи през тази зима ще са малцина по родните писти, стана ясно от думите на шефката на Българската асоциация на туристическите агенции Донка Соколова. Пет чартърни вериги от Русия са анулирали полетите си до България за Коледа и Нова година. Причината е проблемът с визите за руснаците. Изнесеният визов център ги оскъпява с 12 евро и ни прави неконкурентна дестинация, каза Соколова. Министерството на икономиката е поело ангажимент за подобряване на обслужването на руските туристи, коментираха от ведомството. В края на седмицата ще има нова среща с бранша за решаване на проблема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:08 | 23.08.22 г.
fallback