fallback

Чакаме 75 млн. евро от ЕС за затворените блокове на АЕЦ Козлодуй през 2010

В бюджета на ЕС за 2010 г. трябва да залегнат и средства за прилагане на Плана на ЕС за икономическо възстановяване

18:55 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се в бюджета на Европейския съюз (ЕС) за 2010 г. да бъдат заложени 75 млн. евро допълнителни компенсации за България за предсрочното затваряне на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”. Това стана ясно по време на редовното заседание на Съвета по европейски въпроси в Министерски съвет, съобщиха оттам.

Средствата са част от общо 300 млн. евро компенсации, които в края на октомври Европейската комисия (ЕК) одобри да бъдат отпуснати заради затворените блокове на АЕЦ Козлодуй, като средствата трябва да бъдат предоставени през периода 2010-2013 г.

ЕК предстои да направи предложение до Съвета на Европейския съюз за удължаване на срока за помощ за България във връзка със затварянето на двата ядрени реактора, защото и Съветът трябва да одобри продължаването на срока на изплащането на компенсации. Предложението трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, тъй като става дума за средства, които трябва да бъдат допълнително заложени в бюджета на ЕС.

В бюджета на Общността за 2010 г. трябва да залегнат и средства за прилагане на Плана на ЕС за икономическо възстановяване, включително за реализацията на списък от енергийни проекти, в т.ч. с участието на България, както и допълнителни средства по Програмата за развитие на селските райони.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:46 | 08.09.22 г.
fallback