fallback

Подготвят нов протест срещу лихвите на банките

За 11 декември е насрочено шествие през София, което ще премине пред централните клонове на търговските банки

14:28 | 16.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Организацията за обществена самозащита „Едно“ подготвя нов протест в София срещу високите лихви на банките по кредитите, съобщи председателят на организацията Светлозар Николов, цитиран от БТА.

По-рано през годината имаше организирани няколко протеста срещу високите лихви в градове като Русе и Варна.

За 11 декември е насрочено шествие през целия град, което ще премине пред централните клонове на търговските банки. Протестът ще завърши пред БНБ, където ще се сформира палатков лагер, посочи Николов. На банките ще бъдат връчени протестни декларации.

Поводът за протеста е отправената от премиера Бойко Борисов молба банките да намалят лихвите по кредитите и ответната реакция на банките, че ще го направят, след като има икономически растеж - през 2011-2012 г., посочи Николов.

Това е неадекватна реакция, първо трябва да се намалят лихвите до 2-3%, да се даде гратисен период от 5 години на затруднените клиенти и едва тогава ще отчетем икономически растеж, заяви Николов.

Той посочи, че сега държавният бюджет е на дефицит, защото миналата година банките са спрели да финансират проекти и са повишили едностранно лихвите по вече отпуснати кредити. Това е довело до фалити на български фирми, а съживяване на българската икономика ще има, едва когато се намалят лихвите, подчертават от организацията.

Според Николов правителството трябва да вземе мерки и да окаже натиск върху банките, в противен случай доверието към кабинета ще намалее рязко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 03.09.22 г.
fallback