fallback

Сезират прокуратурата заради действията на НЗОК

През последните 4 години са направени множество нарушения, смятат от ДСБ

13:38 | 14.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

През последните 4 години са провеждани дейности, които не са били в полза на здравето на пациенти, а които представляват сериозни нарушения. Около тази констатация се обединиха д-р Ваньо Шарков, зам. председател на ПГ на Синята коалиция и д-р Петър Москов, зам председател на ДСБ.

Те изнесоха данни от доклад на НЗОК за тежки злоупотреби със средства от здравните осигуровки на гражданите, предава Dnes.bg.

Според тях бившото ръководство на НЗОК е извършило нарушения и посочиха данни от доклада на бившия директор на касата д-р Румяна Тодорова.

В него се посочва, че критериите за хоспитализация и инвалидизиране на пациентите са необосновано разширени. Въпреки това здравният министър Божидар Нанев не е бил запознат с доклада, а НЗОК не е предприела необходимите мерки.

"Трябва да бъде създадена Експертна комисия, която да провери бездействието на НЗОК и ще сезираме прокуратурата", допълни още д-р Москов.

"Трябва да се пристъпи към по-различен начин на контрол и да бъдат формирани обществени съвети. Пациентските организации не защитават правата на пациентите", категоричен бе той.

Д-р Москов изтъкна още, че няма никаква връзка между количеството вложени пари в здравето на пациентите и резултатите, което означава некадърно изразходване на държавни средства от касата.

Според д-р Шарков има данни за ръст на най-скъпите клинични пътеки, като броят на хоспитализираните пациенти нараства всяка година - от 1 млн. през 2000 година, до 1,7 млн. през тази година, което е близо 70% ръст на хоспитализация.

"Това от своя страна е статистически невъзможно, освен ако в България не е минала чума", категоричен е зам. председателят на ПГ на Синята коалиция.

Според резултатите от проверките на болниците за изпълнението на диагностичните-лечебните описания, не се спазват индикациите за хоспитализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 14.11.09 г.
fallback