fallback

Дянков: Спадът на икономиката за 2009 може да е по-малък от очакванията

Решаващо за това дали ще завършим годината с балансиран бюджет са приходите за ноември, каза финансовият министър

14:32 | 13.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Възможно е спадът на БВП на страната за 2009 г. да е по-малък от първоначалната официална прогноза на правителството от 6,3%. Това каза днес пред журналисти финансовият министър Симеон Дянков в коментар на данните за третото тримесечие.

Независимо че спадът на БВП за третото тримесечие се задълбочава до -5,8%, то данните са малко по-оптимистични от тези, които очаквах, каза Дянков. По думите му това се дължи на успешната борба с контрабандата.

Симеон Дянков обясни, че е стигнал до този извод, тъй като не са налице други признаци за подобрение на икономическата обстановка като намаляване на лихвите или ръст на износа.

Решаващо за това дали ще завършим годината с балансиран бюджет са приходите за ноември, заяви още министърът. Той изрази увереност, че през ноември ще има увеличение на събираемостта на ДДС.

Към момента дефицитът в бюджета е 544 млн. лв. Освен това няколко министерства са заявили, че са им необходими средства за различни плащания на обща стойност около 400 млн. лв. Дянков посочи, че МФ няма да решава еднолично дали и колко пари ще бъдат отпуснати допълнително, а ще бъдат направени предложения скоро на заседание на Министерски съвет.

Според него един процентен пункт от спада на БВП за годината щял да се дължи на „пропуските в плана Станишев за справяне с кризата“, защото трябвало още в началото на кризата да се вложат средства в малки инфраструктурни проекти и да се използват повече пари от еврофондовете.

На въпрос на Investor.bg финансовият министър отговори, че по негови прогнози фискалният резерв на страната в края на годината ще надмине 8 млрд. лв., като към момента е 7,7 млрд. лв. В бюджета за 2010 е заложено, че фискалният резерв не трябва да спада под 6,3 млрд. лв.

Дянков повтори очакванията си, че възстановяването на икономиката ни ще започне към второто тримесечие на следващата година, а дотогава икономическата ситуация ще остане тежка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 10.09.22 г.
fallback