fallback

Борисов: Импийчмънт на президента може да навреди на еврофондовете

Брюксел няма да погледне добре на подобна процедура, смята премиерът

16:33 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Евентуална процедура за импийчмънт на президента Георги Първанов ще се отрази зле на имиджа на страната ни в чужбина, каза днес премиерът Бойко Борисов, коментирайки инициативата на десните партии в парламента за започване на такава процедура.

По думите на Борисов „Брюксел няма да погледне добре на импийчмънт на президента и това би се отразило на процесите по „отпушване“ на еврофондовете и приемането ни в еврозоната“. Премиерът допълни, че „подобен негативен шум около президентската институция не се приема добре в Европейския съюз“.

„Предсрочни избори за президент или парламент по време на икономическа криза ще са вредни за България“, заяви премиерът. Той посочи, че политическата криза е „започнала от нищо“ и би могло да се постигне компромис с отстъпки и от двете страни.

Министър-председателят посочи още, че ще съдейства за „разумен изход от ситуацията“, но отказа да коментира мотивите за искането. Той допълни, че „президентът е демократично избран с мнозинство“ и „не смята, че ако започне процедура по импийчмънт, тя ще бъде подкрепена от Конституционния съд“.

Борисов призова президента да се извини като първа стъпка към изход от възникналата ситуация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
fallback