fallback

Външнотърговският дефицит се свива наполовина за деветмесечието

Външнотърговският стокообмен спада с една трета за периода

12:00 | 11.11.09 г.

Външнотърговският дефицит по цени FOB/ FOB за периода януари - септември 2009 е намалял с 48,4% на годишна база до 6,3 млрд. лева, показва предварителната оценка на Националния статистически институт.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно и възлиза на 7,5 млрд. лв., което е с над 6,6 млрд. лева по-малко от салдото за същия период на 2008 година поради намаления износ и внос на стоки.

Външнотърговският стокообмен за периода януари - септември 2009 г. възлиза на 40,7 млрд. лева по текущи цени, като се свива с 33,1% на годишна база. През деветте месеца на годината са изнесени стоки за 16,6 млрд. лв. и спрямо съответния период на 2008 г. износът е намалял с 28,9%.

Внесени са стоки (по цени CIF) за над 24 млрд. лв., или с 35,7% по-малко от предходната година. Тенденцията вносът да е по-голям от износа се запазва. Стойността на внесените стоки е с 45,5% по-голяма от стойността на изнесените, но намалението на стойностните обеми спрямо предходната година при вноса е по-значимо.

Над 62% от стокообмена на страната е с ЕС. Над 65% от стоките, които изнася България, са насочени за Общността, а внесените стоки са почти 60% от стойността на общия внос.

Външнотърговското салдо на страната с ЕС е отрицателно, като вносът превишава износа с 3,6 млрд. лева.

Стокообменът на страната с трети страни е в размер на 15,4 млрд. лева и бележи спад от 41% спрямо съответния период на предходната година, като износът намалява с 39,3%, а вносът - с 42,1%.

Основни търговски партньори са Русия, Турция, Украйна и Китай, които формират 53% от стокообмена с третите страни. Износът за Украйна и Турция е спаднал с 50%, а за Русия и Китай е намалял с около 40%. Вносът от тези страни също е по-малък. Намалението на вноса от Украйна e с 61,8%, а от Русия - с над 42%. Спадът на вноса от Китай и от Турция е с около 1/3. Като общо външнотърговското салдо (износ FOB/внос CIF) на България с трети страни е отрицателно и възлиза на 3,9 млрд. лева.

Най-голям е спадът при износа на минерални горива, масла и подобни продукти, храни и живи животни, както и необработени (сурови) материали.

При вноса най–голям е спадът при необработените материали и минералните горива, масла и подобни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 29.08.22 г.
fallback