fallback

Преглед на печата за 11 ноември

08:25 | 11.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Чиновници ще бъдат санкционирани, инвеститори ще компенсират природата

в. Дневник

Новата наказателна процедура срещу България заради "системна неспособност да защитава местообитанията на птиците" вероятно няма да предизвика спиране или разрушаване на вече реализирани инвестиционни проекти. Това отговори на въпроси на "Дневник" министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Процедурата беше обявена на 29 октомври и е предизвикана от жалби на Българското дружество за защита на птиците, които са сигнализирали за повтарящи се нарушения с екооценките на проекти в защитените зони от "Натура 2000". В началото на миналата седмица МОСВ получи писмото на Европейската комисия, в което са описани над 250 проекта, които са на територията на 10 регионални екоинспекции, т.е. почти в цялата страна.

Йордан Христосков: Бюджет 2010 защитава интересите на богатите

в. Дневник

Правителството защитава интересите на бизнеса и хората с високи доходи, но не и на пенсионерите и на загубили работата си заради кризата, смята бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков. На пресконференция, която Икономическият институт на БАН организира за бюджет 2010, той коментира, че намаляването на осигурителната тежест няма да спаси работни места, а в същото време ще намали приходите в пенсионната система и ще остави без подкрепа възрастните хора. "Отлагането на добавките за старост и вдовишките добавки са флирт с богатите и корпорациите", каза той.

Христосков предложи този проблем да се посрещне с извънредна отмяна на плоския данък поне през 2010 г., като се въведат 2 прогресивни ставки и даде за пример възможността 10-20% или 10-15%.

Съпрузи си възлагали финансиране от пътния фонд

в. Новинар

Още 11 висши чиновници в пътния фонд са имали конфликт на интереси. Това става ясно от доклад на консултантската компания KPMG, който финансовият министър Симеон Дянков разсекрети във вторник. Проверката на компанията е от 16 юни 2008 г. и е трябвало да установи дали има свързаност при избор на изпълнители, или при одобряване на финансиране за пътни участъци с евро пари от ИСПА и ФАР. В документа обаче се предупреждава, че заключенията не са потвърдени от обективни източници и трябва да се проверят допълнително, ако бъде решено да се използват за кадрови решения.

Продадоха за дългове култовия "Астория"

в. Стандарт

Хотелът емблема на Златни пясъци - "Астория палас", беше продаден на публичен търг за рекордните над 5,6 млн. лева. Комплексът легенда, собственост на софийската фирма "Капси турс" на братя Джанкови, беше изтъргуван от частния съдия-изпълнител Станимира Данова заради неизплатени задължения към Първа инвестиционна банка.

Началната обявена цена беше 3 091 350 лева, а ипотеката към трезора е за 2,45 млн. евро - главница и лихви. В търга участваха седем кандидати с тайни оферти. След отварянето им те продължиха с явно наддаване със задатъка от 301 925 лева.

Български ТЕЦ е първенец по замърсяване в ЕС

в. Сега

Пернишката ТЕЦ "Република" оглави класация на ЕС за най-големите индустриални замърсители, съобщиха агенциите. Този ТЕЦ излъчва най-големи емисии серен диоксид, на второ място с около 300 тона по-малко отделян серен диоксид се нарежда полската "Жеспол електровни Остролека". Данните станаха публични, след като в Брюксел бе открит онлайн регистър на главните замърсители. Той обобщава данните от 24 000 предприятия. През юни т.г. работата на първи котел на този ТЕЦ бе спряна заради стария генератор, за който няма пречистващи съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 20.08.22 г.
fallback