fallback

Приходите във вътрешната търговия спадат с 18,8% през септември

Най-малък е спадът в търговията на дребно

12:38 | 10.11.09 г.

Приходите от продажби във вътрешната търговия за септември 2009 г. намаляват с 18,8% на годишна база, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). На месечна база приходите от продажби растат с 0,5%.

Приходите от продажби във вътрешната търговия за август намаляват с 19% на годишна база и с 4,5% спрямо предходния месец, показват окончателните данни на НСИ. По предварителни данни спадът бе с 19,1% на годишна база.

През септември търговията на дребно отбелязва спад от 8,3% в сравнение със същия месец на миналата година. Търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия нараства с 2,5%. Намаление се отчита в дейностите, свързани с търговията на всички видове нехранителни стоки. Незначителен спад се наблюдава в търговията с автомобилни горива и смазочни материали и търговията с фармацевтични и медицински стоки. В търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита и в търговията с компютърна и комуникационна техника отрицателните темпове достигат съответно 19,8 и 20,6%.

В търговията на едро общото намаление от 18,2% се дължи на отчетения спад във всички съставни групи дейности. Близо до нивото на септември 2008 г. остава търговията с нехранителни потребителски стоки, която формира около 15% от обема на приходите. Стойността на общия индекс се определя до голяма степен от намалението в търговията с машини, оборудване и части за тях - 34,9%, търговията с компютърна и комуникационна техника - 24,3%, и търговията с неселскостопански междинни продукти като суровини, материали и горива - 21,8%, които заедно създават около половината от обема на приходите.

Най-голямо е намалението в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт - 49,4% и в значителна степен се определя от отчетения спад в търговията с автомобили и мотоциклети - 50,3%, тъй като относителният дял на дейността в обема на приходите достига около 93%.

На месечна база през септември 2009 г. в търговията на дребно е отчетен ръст от 1%, а в търговията на едро и в търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт увеличението е съответно 0,4 и 0,3%.

За периода януари - септември 2009 г. приходите от продажби намаляват с 14,1% в сравнение със същия период на предходната година. Това се дължи на отчетения спад и в трите основни търговски дейности, който варира от 8,4% за търговията на дребно до 39% за търговията с автомобили и мотоциклети, техническо обслужване и ремонт. Определящо влияние върху общия индекс обаче оказва намалението от 12,5% в търговията на едро, тъй като дейността формира около 70% от обема на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 05.09.22 г.
fallback