fallback

Разрешиха на Холсим кариерни материали да придобие Врис ООД

Концентрацията няма да попречи на ефективната конкуренция на съответния пазар, смятат от КЗК

10:22 | 10.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиването на контрол от страна на „Холсим кариерни материали“ АД, гр. София, върху „Врис“ ООД, гр. Пазарджик, съобщиха от комисията.

В КЗК е постъпило уведомление от „Холсим кариерни материали” за намерението на дружеството да придобие едноличен контрол върху „Врис” чрез покупката на 100% от дяловете му. Дружествата произвеждат и продават инертни материали.

Основни акционери в „Холсим кариерни материали” са „Холсим България” АД и „Кариери чакъл и пясък - България” ЕАД, които упражняват съвместен контрол. Мажоритарен акционер в „Холсим България” е “Холсим Аусландбетайлигунгс” ГмбХ, Германия.

Планираната концентрация е както хоризонтална, така и вертикална, посочват от КЗК. Хоризонтална, тъй като самото „Холсим кариерни материали” пряко упражнява дейност, свързана с производството и търговията с инертни материали. В групата на Холсим има и други дружества, които оперират на този пазар - „Холсим кариерни материали Пловдив” АД и „Холсим кариерни материали Рудината” АД.

Тъй като инертните материали, заедно с цимента, са основни материали за производството на бетон, планираната концентрация е и вертикална поради обстоятелството, че акционери в дружеството на молителя са компании, които са свързани с производството на цимент („Златна Панега цимент” АД и „Холсим България”), както и с производството на бетон („Златна Панега бетон” ЕООД и „Холсим бетон Пловдив” АД).

В конкретния случай нарастването на пазарната позиция на участниците няма да доведе до съществени изменения в структурата на пазара. Поради това отсъстват притеснения за негативно засягане на конкурентната среда. Това обстоятелство е потвърдено и от анкетирани конкуренти на придобиваното предприятие, които са се ангажирали със становище относно планираната сделка, посочват от комисията.

Пазарният анализ е направен въз основа на наличните официални данни, достъпни за уведомителя и КЗК. Въз основа на гореизложените факти КЗК счита, че анализираната операция не би могла до доведе до съществена структурна промяна на пазара и сделката няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар, поради което следва да бъде безусловно разрешена.

Дружеството „Врис“ ООД беше включено в списък на БФБ-София през май тази година като потенциален нов емитент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 10.09.22 г.
fallback