fallback

EVN България ще инвестира 140 млн. лв. догодина – колкото и тази

За първите 9 месеца на годината потреблението на ток от битовите абонати на Югоизточна България е същото на годишна база, а при фирмите има спад с 5%

15:29 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

EVN България ще инвестира в електрическата мрежа същия обем средства през 2010 г., колкото през тази година, т.е. около 140 млн. лв., заяви днес пред журналисти в София Щефан Шишковиц, член на управителния съвет на дружеството. Тази година около две трети от размера на инвестициите са насочени към съществуващата електропреносна мрежа, предвижданията са и през следващата година положението да е подобно.

Общият обем на инвестициите на австрийската енергийна компания от 2005 г. досега, в т.ч. и за ремонти и поддържане на мрежата, е близо 300 млн. евро. По думите на Шишковиц стремежът е до края на годината загубите на ток при пренос да паднат под 12%, а също и да завърши подмяната на електромерите на абонатите, които са общо около 1,4 млн. броя.

След приватизация EVN стана собственик на 67% от ЕРП-та, обслужващи Пловдив и Югоизточна България.

За първите 9 месеца на годината потреблението на ток от битовите абонати на Югоизточна България е същото на годишна база, информира шефът на EVN. При консуматорите средно и високо напрежение, т.е. фирмите, потреблението е паднало с около 5%, като е възможно през последното тримесечие още да намалее, смята Шишковиц. Той същевременно допълни, че досега, предвид кризата, „положението е по-стабилно“, отколкото са очаквали.

Относно положението със събираемостта на сметките от пловдивския квартал „Столипиново“ Шишковиц отбеляза, че докато преди няколко години събираемостта там е била само няколко процента, сега е 86%, за което са помогнали и съответните държавни органи. В същото време обаче, загубите на компанията във връзка с кражбата на кабели за годината са близо 400 хил. лева.

Във връзка с журналистически въпрос относно евентуалната продажба от страна на държавата на нейните дялове от по 33% в трите електроснабдителни предприятия в страната, която идея беше лансирана от предишното правителство, Шишковиц отговори, че официално въпросът не е обсъждан с ръководството на EVN. Шишковиц посочи още, че по негово лично мнение, досега дружеството и държавата работят много добре и е добре държавата да запази дела си.

Засега EVN извършва само проучване във връзка с проекта „Горна Арда“, заяви още Шишковиц. Той посочи, че засега не се знае какъв ще е делът в мащабния електроенергиен проект на австрийската компания, тъй като това зависи от окончателния размер на стойността му. В началото на септември министърът на икономиката и енергетиката обяви, че проектът „Горна Арда“, в който инвеститори са НЕК и частна фирма, има подкрепата на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:00 | 31.08.22 г.
fallback