fallback

Преглед на печата за 9 ноември

07:35 | 09.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Банките искат КАТ да спира коли от движение за дългове в. Сега

Пътните полицаи да спират от движение автомобили за 3 месеца заради просрочени дългове на граждани. Това е едно от предложенията на Асоциацията на банките в България (АББ) с цел защита от некоректни длъжници в условията на криза и растящи необслужвани кредити. Трезорите вече са пратили идеите си, които предвиждат промени в 7 закона, на министерствата на финансите и правосъдието, на БНБ и парламента.

Още през март м. г. новият Граждански процесуален кодекс даде право на частните съдебни изпълнители при запор на автомобили да искат от МВР автомобилът на длъжника да бъде спрян от движение за срок от 3 месеца, като му се отнеме регистрационният талон. МВР обаче отказва да прилага мярката с оправданието, че няма правомощия по специалния закон, т. е. Закона за движение по пътищата.

Търговската верига "Фамилия" отново смени собственика си в. Дневник

Компанията "Елис 2005" е новият собственик на веригата магазини "Фамилия", съобщи в последния си брой в. "Капитал". Стойността на сделката е 3.5 млн. лв., като 2.5 млн. лв. от тях ще бъдат платени за активите, марката и наличната стока на веригата, както и за дълг, приспаднат на продавача "Нова фамилия 2007". Останалите 1 млн. лв. ще се използват за ново зареждане на магазините. "Елис 2005" ще получи 16 магазина под наем, като от следващата година ще започне отварянето на нови обекти и до година и половина се планира броят им да достигне 25-30. Засега те са ограничени само в София, но новите собственици не изключват след време да започнат експанзия и извън София.

Досегашните натрупани задължения на веригата остават в стария собственик Делян Попов, който ще продължи да участва в управлението на търговската верига и в разпределянето на печалбата й, с която ще се покриват други дългове към доставчици. "Елис 2005" е собственост на Емил Маринов и Евгени Стамов и в момента е в процес на пререгистрация, посочват от "Капитал". Двамата съдружници участват с по 12% дял в "Табак трейдинг партнър", сочи справка в Търговския регистър. Компанията е един от най-големите дистрибутори на цигари у нас и "Фамилия" има натрупани задължения към нея, което е било една от причините да се стигне до покупката. Това е поредната смяна на собствеността на търговската верига, след като в края на 2007 г. Делян Попов я купи от инвестиционния фонд "Икуест", който преди това, през юни 2006 г. придоби 100% от нея, след като преди това имаше 31% от капитала й.

Пришпорваме Дунав мост 2 в. Стандарт

Срокът за изграждане на Дунав мост 2 е лятото на 2011 година, съобщи по Радио Фокус-Видин зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Помолихме испанската компания, която изгражда Дунав мост 2, да препрограмира работата си, за да може след 2010 г. да се работи по-бързо, допълни той. Според Ивайло Московски на строежа има проблеми с осигуряването на нужните насипни материали. Компанията ЧЕЗ трябва да премести електропроводи, които попадат в трасето на моста. Проблем е и достъпът до румънската страна, както и съгласуване с тяхното законодателство за дейности, които трябва да се извършват на румънска територия. Нужно беше и изграждането на светлинна сигнализация в плавателната част на реката, каза зам.-министърът. Московски съобщи, че България води разговори с Европейската комисия за удължаване на финансовия меморандум по ИСПА, чийто срок изтича до края на 2010 г. Ако не направим моста до 2010 г., би трябвало да завършим проекта със средства от държавната хазна или други фондове.

Продават “Вида стил” заради дългове в. Стандарт

Видинското шивашко предприятие "Вида стил" АД отново е обявено за продажба. До 26 ноември кандидатите могат да подават офертите си в сградата на Видинския окръжен съд, пише в обявление на съдия-изпълнителя Виолета Томова. Целта на продажбата е да се удовлетвори вземане на СИБанк на стойност 4,47 млн. евро. Минималната цена за цялото предприятие е 8,9 млн. лв., както и при предишния търг, спрян с решение на Окръжния съд във Видин. Пазарната оценка на активите на предприятието по официална информация на "Вида стил" е 15,45 млн. евро. Предишната продажба трябваше да бъде на 8 септември, но Окръжният съд във Видин нареди нейното спиране, след като от ръководството на дружеството подадоха искане за обявяването му в несъстоятелност. Решение на съда за несъстоятелност обаче все още няма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:52 | 24.08.22 г.
fallback