fallback

Преглед на печата за 7 ноември

09:00 | 07.11.09 г.

Икономистите на БАН: Рецесията ще свърши до средата на 2010 г. в. Дневник

Раздвижване на икономиката може да се очаква едва към второто тримесечие на 2010 г., като то зависи от равнището на БВП, преките чуждестранни инвестиции и фискалната политика на кабинета. Това обяви старши научен сътрудник ІІ степен д.ик.н. Росица Рангелова по време на научно-теоретична конференция в Икономическия институт на БАН. Конференцията е по повод 60-годишнината от създаването на Икономическия институт на БАН.

Според нея рецесията в България се задълбочава и догодина очакваме икономически растеж от 0 до минус 2%. Наблюдаваме общо повишаване равнището на доходите в света, но и увеличаване различията между по-бедните и по-богатите страни, подчерта д-р Рангелова. За България тази тенденция е валидна както по отношение на страните от ЕС, така и спрямо развитието на 6-те икономически района у нас, добави още тя.

Кухи фирми около разследваната от руските власти "Милениум - 2001" в. Дневник

Фирма "Миленуим - 2001", която е разследвана от руските спец служби за производство на нелегални дискове, заради което за малко да се стигне до дипломатически скандал между България и Русия, притежава в България кухи фирми. Справката в търговския регистър показва, че дружеството със специална инвестиционна цел за имоти "Солид инвест" почти не извършва дейност. Отчета му към края на септември обаче показва, че няма никакви приходи.

По-малки данъци за студенти под наем в. Стандарт

По-малки данъци да плащат студентите под наем, предложиха на вицепремиера Симеон Дянков служители на Националната агенция за приходи във Варна. Идеята е да се възстановява част от платения от студентите наем, след като дадат в НАП официални документи. Целта е по този начин да излезе на светло голяма част от "сивия" оборот от отдаване под наем на недвижими имоти. Друго предложение към Дянков беше изрично да се забрани на граждани, които са участвали в схеми за източване на ДДС или други данъчни измами, да регистрират нови фирми.

Домакинствата у нас произвеждат 1/3 от вредните газове в. Новинар

Около 30 на сто от вредните емисии, които се генерират у нас, идват от домакинствата и жилищните сгради, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на първа копка на нов колектор за канализация в кв. „Горна баня” в столицата. Причината е в това, че много от българските семейства се отопляват с твърдо гориво или газ. Също така много от жилищните сгради нямат качествена изолация и не са със сменени дограми, допълни тя. Според Караджова един от най-добрите варианти за подобряване на ситуацията е парите, които се получават от продажбата на вредни емисии, да отиват за саниране на жилища.

Премиерът се отказва от парите за реклама на ЕС в. Сега

Кабинетът на Бойко Борисов няма да пипа парите за реклама на ЕС, които досегашните правителства харчеха безотчетно. Това се разбра от отговора на премиера на депутатско питане. "Едно от първите решения на МС беше да спрем тази програма", обясни Борисов. По нея всяка година се заделяха 5 млн. лв., а през последните два мандата погълна 40 млн. лв. "Изразходването на парите по комуникационната стратегия е дадено на прокуратурата", съобщи шефката на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Прокуратурата ще проверява позлатеното сметище на Златица в. Сега

Позлатеното и недовършено регионално депо на Златица, което изпокара три общини и доведе до боклучена криза в началото на тази година, влиза в прокуратурата. Сметната палата е установила в свой одит данни за извършено престъпление, което по закон е основание за образуване на предварително производство. От палатата отказват детайли за установените нарушения, но според източници на "Сега" депото отива на прокурор заради рекордно високите разходи по изграждането му и нарушаването на сроковете за пускане в експлоатация.

10 млн. лв. трябват за нова фирма по чистотата в София в. Новинар

Първоначалната сума, нужна за създаване на общинско дружество по чистота в столицата, е 10 милиона лева. Това заяви зам.-кметът Мария Бояджийска. Прогнозната сума е базирана на разчетите на общинската администрация. Оттам са изчислили, че толкова ще струва на бъдещото дружество почистването на "Възраждане", "Оборище", "Средец" и част от "Триадица". Средствата за предприятието ще бъде заложена в бюджета за чистота, формиран от такса „смет”. В него ще бъдат включени и 14 милиона лева за извозването на балите с отпадъците и за наем на площадките за съхранението им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
fallback