fallback

С 3% се увеличават купените от британци ски пакети за България

Прогнозата за каране на ски през зимния сезон на 2009/10 година обаче като цяло оставя усещане за несигурност за всички в областта на ски бизнеса, както на местен, така и в световен мащаб

16:48 | 06.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ски пакетите, закупени от британци за български ски курорти, бележат увеличение от 3,2% през новия туристически сезон на годишна база, показват данните от изследване на най-големия туроператор във Великобритания, предлагащ ски пакети – Crystal, съобщава в блога си сайтът за пътувания NasamNatam.com.

В същото време Австрия и Италия увеличават пазарния си дял съответно с 1,8% и 1,1%, но се смята, че това е резултат от все по-широката популярност, която придобиват. В сектора на по-малките пазари ръст от 0,5% бележи Словения.

Прогнозата за каране на ски през зимния сезон на 2009/10 година като цяло оставя усещане за несигурност за всички в областта на ски бизнеса, както на местен, така и в световен мащаб. Паниката около кризата в глобален мащаб свежда до минимум разходите на потребителите, които закупуват само най-належащите неща, а ски ваканцията остава на заден план.

В пиковия период за резервация на ски ваканции в Европа - от септември до ноември тази година, потребителите не са направили дори миналогодишния обем на резервации, става ясно още от проучването.

Според същия източник, събрал данни от най-големите оператори във Великобритания, предлагащи ски пакети – ски пазарът е намалял с 13,3% във всички сегменти спрямо миналия сезон въпреки доброто начало на продажбите и отличните метеорологични условия. Спадът следва седем последователни години на растеж.

За периода индивидуалното пътуване е намаляло с 15% до 327 000 потребители. Любителите на зимните спортове също така търсят алтернативни начини за превозване до дестинацията, за която са си закупили пакет за престой. Намалява и броят на потребителите, които закупуват пакети през туроператори – с 15% до 597 000 скиори, отчасти поради по-краткия ски сезон.

Франция продължава да бъде най-популярната страна за ски туризъм, въпреки че и там се забелязва лек спад от 0,5% до 37% дял на британските ски туристи през миналия сезон. Швейцария, която се ползва с по-добри бази и съоръжения от Франция, показва стабилен ръст от 6%.

Позициите на Северна Америка вече не са добри - поради това, че много авиокомпании намалиха капацитета на полетите си, също така цените са доста по-високи и затова по-предпочитани остават европейските курорти.

Докладът констатира значително намаляване на броя на обектите за настаняване, което води до по-малко туристи. Прогнозира се, че през следващия сезон скиорите ще стават все по-чувствителни към цената, ще нараснат индивидуалните пътувания. Очаква се също така много от големите оператори да намалят така наречените last minute пакети в сравнение с предишни години.

Зима 08/09 беше трудна година за ски-индустрията и затова сезон 09/10 поставя предизвикателства пред всички за създаване на по-качествено обслужване на клиентите, се споменава още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:06 | 11.09.22 г.
fallback