fallback

На пръв поглед Булгартабак намалява двойно директорите си

Дружеството ще разпредели още 3,6 лв. дивидент на акция, за да попълни държавната хазна

09:36 | 06.11.09 г.

Булгартабак холдинг АД ще намали двойно директорите си до петима, чрез преминаване от двустепенна към едностепенна форма на управление, става ясно от покана за Общо събрание на акционерите, оповестена чрез БФБ-София. Събранието ще се проведе на 11 декември 2009 г. от 11 ч. в централата на дружеството.

Като членове на новия Съвет на директорите ще бъдат назначени сегашните членове на Управителния съвет, а именно Георги Костов, Румен Порожанов, Дочо Карадочев, Асен Шехов и Иван Биларев.

Поради отпадането на Надзорния съвет работата си ще загубят Бюрхан Абазов, Светла Бъчварова-Пиралкова, Димитър Ивановски, Анна Янева и Лъчезар Борисов.

Не е ясно обаче дали с отпадането на Надзорния съвет ще се спестят средства, защото от тази година се създава Одитен комитет. На предстоящото Общо събрание ще бъдат избрани нови членове на Одитния комитет, като възнаграждението им ще бъде 80% от това на членовете на Съвета на директорите. Не се уточнява колко ще бъдат членовете на Одитния комитет.

Общото събрание също така ще гласува за разпределението на втората половина от печалбата за 2008 г., след като през юни тази година разпредели първата половина. Така акционерите, сред които държавата, ще получат по нови 3,6 лв. на акция или близо 27 млн. лв. От тях над 87% се падат на държавата, съразмерно дяловото й участие.

Новият дивидент е част от стратегията на финансовия министър Дянков за попълване с 64 млн. лв. на държавната хазна чрез дивидент от 6 държавни фирми.

За последните 3 месеца акциите на дружеството поскъпват с 16,53% до 19,1 лв. за акция и 141 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 12.09.22 г.
fallback