fallback

Предупреждават за туроператор фантом

Затворената „Вени тур 7” вече оперира под името „Феникстур”, съобщават от Комисията за защита на потребителите

12:45 | 04.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Комисията за защита на потребителите (КЗП) алармира, че след като със заповед на председателя Дамян Лазаров е наложена мярката „временно затваряне на туристически обект” на нашумялата в негативен план „Вени тур 7” ЕООД поради осъществяването на туристическа дейност без регистрация, управителят на фирмата г-жа Венета Груйчева продължава да прави опити да работи като туроператор под новото име „Феникстур” ЕООД и да привлича потребители по нетрадиционни начини.

Освен че състави актове и наложи санкции на фирмата за извършването на редица административни нарушения, КЗП уведоми Националната агенция за приходите, че в офиса липсва касов апарат и не се издава документ за плащане, се казва в съобщение на комисията.

Освен това случаят е отнесен и към Районна прокуратура и Дирекция „Противодействие на общата престъпност”, като са предоставени копия от всички жалби на потребители и информация за направените констатации с цел предприемане на действия по компетентност. КЗП отправя предупреждение към потребителите, че ползването на услугите на всяка от двете фирми съдържа висока степен на риск, тъй като работят извън изискванията на Закона за туризма.

Съветът на експертите е преди да сключваме договор за услуга с туроператор, да се уверим, че фирмата има удостоверение за регистрация като такъв. По изискванията на Закона за туризма това удостоверение трябва да стои на видно място в офиса на съответното дружество. Самият договор пък трябва да съдържа номера на регистрацията.

В случая на „Феникстур” ЕООД оплакванията са свързани с платени от потребителите нощувки, които не са били реализирани по вина на въпросния „туроператор”, работещ без издадено удостоверение за извършване на дейността. В единия от случаите две групи съответно от по четири и двама туристи с два различни договора за организираните пътувания с включени седем нощувки в хотел в Турция разбират на място, че са изпратени с резервации, за които нито в хотела, нито турския туроператор са имали каквато и да било информация и към тях не са извършвани никакви плащания от „Феникс тур”.

Само по тези два договора внесената от потребителите сума е 2440 лв., като от тях лицето в ролята на туроператор е заплатило само транспорта и застраховките, които възлизат на около 300 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 08.09.22 г.
fallback