fallback

Кремиковци с 436 млн. лв. загуба за деветмесечието

Дружеството е реализирало продажби за 175 млн. лв. и разходи за дейността за 764 млн. лв.

14:22 | 03.11.09 г.

Кремиковци АД е реализирало 436 млн. лв. загуба за деветмесечието на 2009 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София. На годишна база загубата намалява с 46%.

На 15 май тази година подаването на природен газ към Кремиковци спря и доменните пещи изстинаха завинаги, тъй като няма технолигичен начин да бъдат запалени отново.

Дружеството има нетни продажби за 175 млн. лв. през деветмесечието на 2009 г., което е спад с 66% на годишна база.

Разходите за дейността към септември са за 764 млн. лв., от които 122 млн. лв. за лихви и 117 млн. лв. за материали и външни услуги.

Към 30 септември 2009 г. собственият капитал на дружеството е отрицателен в размер на 706 млн. лв.

Нетекущите му пасиви са за 210 млн. лв., а текущите за 2,87 млрд. лв.

Текущите активи на дружеството са 836 млн. лв., от които само 764 хил. лв. са парични средства. На 516 млн. лв. са оценени материалните запаси на дружеството, а на 319 млн. лв. търговските и други вземания.

Нетекущите активи са за 1,54 млрд. лв.

С цел да се съхранят и запазят производствените мощности, имащи прекъснат цикъл на работа, дружеството купува железен скрап или преработва на ишлеме такъв до крайна стокова продукция (сляби, горещо валцувани рулони и горещо валцуван лист), се казва в междинния доклад на синдика Цветан Банков.

През полугодието на 2009 г. са произведени от „Електростоманодобивно производство“ общо 32,5 хил. тона течна стомана. От това количество, като собствена стокова продукция, в периода са произведени общо 8 хил. тона горещо валцувани рулони.

От произведените 8 хил. тона горещо валцувани рулони на вътрешния пазар са реализирани 7,2 хил. тона, а 1,09 хил. тона са за износ.

В отчетния период от реализираните продажби на своя крайна стокова продукция, дружеството е реализирало приходи в размер на 25,14 млн. лв., се казва в доклада.

Като приходи от продажбата на материали и резервни части са реализирани общо 7,12 млн. лв.

Приходите от наеми и други услуги са в размер на 8,34 млн. лв.

Към 31 декември 2008 г. средната численост на персонала на „Кремиковци” АД е била 5190 човека. Консервирането на определени производствени мощности, както и експлоатацията на други при минимален безопасен производствен режим, е довела до редуциране на числеността на персонала на дружеството до 3 865 човека към 30 юни 2009 г.

От името на синдика на Кремиковци АД, на 29 юни 2009 г. в СГС, е депозиран „План за оздравяване”.

Той предвижда възможност за капитализиране на вземанията на кредитори, които желаят да трансформират своите вземания в капиталово участие.

За кредиторите, които не са съгласни да капитализират своите вземания, планът предвижда те да бъдат удовлетворени с пропорционална част на вземанията си, съответстваща на реализацията на имуществото на Дружеството при условията на чл. 700 ал.1 т.2 от ТЗ, се казва в междинния доклад за дейността.

Планът предвижда чрез частично пускане в експлоатация на основните производствени агрегати в технологичния поток да се увеличава и производството на крайни стокови продукти. Чрез принадената стойност от тяхната реализация ще се извършат планираните инвестиции и обслужване в съответствие с приет погасителен план на задълженията към кредитори, с определени вземания, невключени в капитала на дружеството.

Планът за оздравяване предвижда определен гратисен период с цел акумулиране на оборотен капитал, извършване на планирани основни ремонти и първоначални задължителни инвестиции с цел постигане на определени екологични изисквания в производствения процес.

В последните 3 месеца акциите на Кремиковци поевтиняват с 39,39% до 0,2 лв. за акция и 3,7 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
fallback