fallback

Борисов: Положителното бюджетно салдо за октомври ще е 8 млн. лв.

Процедурата за втория лот за магистрала Тракия започва през февруари, каза още премиерът

12:31 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

През месец октомври положителното бюджетно салдо ще бъде 8 млн. лв., заяви премиерът Бойко Борисов на икономическа конференция в София.

През миналата седмица вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви, че очаква бюджетът да е на плюс за миналия месец, след като за септември имахме бюджетен дефицит от 62,3 млн. лв. спрямо 92,3 млн. лв за август и 564,3 млн. лв. за юли.

Борисов посочи, че след първите дни 100 дни на правителството смята за най-важно да има финансова и икономическа стабилност и бюджетът за тази и следващата година да е балансиран. Сред постиженията досега за правителството според премиера е отпушването на парите от еврофондовете.

Той каза още, че се надява през февруари догодина да започне процедурата за втория лот за магистрала Тракия.

„Едни от най-важните проекти, които би трябвало да реализира България, са енергийните“, посочи Бойко Борисов. Относно АЕЦ Белене премиерът коментира: „Прекрасно е да имаме атомна централа, но финансовите разчети и анализи до момента още не са направени и не се знае проектът колко точно ще струва и за колко време ще има възвръщаемост на инвестицията“.

Борисов каза, че не би искал след време блокове на новата централа да се затворят „само защото не са по западен образец, както беше направено с трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй“.

„Проектът трябва да бъде съгласуван и с ЕС, защото в енергетиката работят най-мощните компании в света и там конкуренцията е най-голяма“, каза още министър-председателят.

Относно проекта Бургас-Александруполис Борисов заяви, че първо населението трябва да бъде убедено в екологичната безопасност на проекта. Той зададе риторичния въпрос защо досега не е договорено петролът да се пренася не само с гръцки, но и с български танкери, и че според него дори нашите фирми да нямат пари за закупуване на танкери, всяка банка би им отпуснала, защото този бизнес е печеливш.

На въпрос от страна на бизнеса как държавата ще привлича чуждестранни инвестиции Борисов отговори, че вече е разговарял с много големи чужди фирми, но част от тях искали да участва в реализацията на проекти, без преди това да са ги спечелили с конкурс. „Засега са малко тези чужди фирми със сериозни намерения за инвестиции. Идвали са при мен за разговори арабски и кувейтски фирми, но с тях съм внимателен, защото не се знае дали са със сериозни намерения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 05.09.22 г.
fallback