fallback

Преглед на печата за 3 ноември

08:14 | 03.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борисов ще сезира прокуратурата за тайното споразумение за фискалния резерв

в. Дневник

Премиерът Борисов смята да сезира прокуратурата, за да се установи дали има състав на престъпление в тайното споразумение на бившия финансов министър Пламен Орешарски и БНБ за насочване към търговски банки на част от фискалния резерв по време на предишното правителство. Той обяви това намерение в отговор на въпросите на журналисти дали и кои банки са били подпомогнати на базата на това секретно решение на кабинета "Станишев". Борисов участва в понеделник вечер в предаването "Пресклуб" на Re:tv, в което разговаря с главните редактори на няколко медии. Гостуването му беше по повод 100-те дни на правителството.

Държавата ще даде 300 млн. евро за "Набуко"

в. Новинар

Държавата ще осигури 300 млн. евро от необходимите средства за изграждането на проекта за газопровод „Набуко”, заяви енергийният министър Трайчо Трайков след среща с бившия вицеканцлер на Германия и сегашен съветник на РВЕ по проекта Йошка Фишер. Очаква се съоръжението да струва 8 млрд. евро. В криза всяко евро е ценно, но за важните и приоритетни проекти пари има, посочи министърът. Той заяви още, че за момента страната ни няма да излиза от газопровода.

Трети сме по укриване на доходи в ЕС

в. Стандарт

Италия е държавата в ЕС, където се укриват най-много доходи, за да не се плащат данъци - 51.2%. На второ място в европейската класация е Румъния, където се укриват 42.4 на сто от облагаемите доходи. Трета е България с 39.3 процента, следвана от Естония - 37.2 на сто и Словакия - 34.5%.

Данните бяха обявени от Асоциацията на италианските данъкоплатци, която разпространи днес резултатите от изследване на укриването на облагаеми доходи в страните от ЕС.

Само за първите 10 месеца на тази година укритите доходи в Италия са се увеличили с 11.7 на сто и вече възлизат годишно на 369 милиарда евро. Това означава, че само за една година италианската хазна губи данъчни постъпления в размер на 144 милиарда евро.

В търсене на гаранции срещу злоупотреби с интернет трафика и телефонните разговори

в. Дневник

"А каква е гаранцията, че мобилните оператори, които разполагат с тези данни, не злоупотребяват с тях." Този риторичен въпрос на вътрешния министър Цветан Цветанов предизвика единственото оживление в понеделник по време на първото публично обсъждане на предложените от МВР промени в Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Самата среща, организирана от МВР, премина с предпазливи коментари и ориентиране в ситуацията. И завърши с планиране на втора дискусия следващия понеделник. Преди това всички ще могат да споделят критики и препоръки по законопроекта писмено (срокът е до четвъртък). 

Дори репликата на Цветанов беше посрещната само с коментари на ухо, че "една злоупотреба не оправдава друга". Участващите в срещата представители на "Мтел", "Глобул" и на Сдружението за електронни комуникации поискаха прецизиране на текстовете в проекта, които според тях са "твърде общи".

Държавата закопава "Кремиковци"

в. Сега

Планът за оздравяване на "Кремиковци" е на път да се провали заради пасивното поведение и на предишното, и на сегашното правителство. Това обяви вчера Георги Прохаски, който до лятото беше представител на най-голямата група кредитори на комбината - държателите на облигации за 325 млн. евро. Според него планът вероятно няма да събере необходимите гласове и на 12 ноември съдът ще обяви фалита на "Кремиковци". Ще последва трудна и скъпа разпродажба на активите, която ще отнеме над 10 години, посочи Прохаски.

"Булгартабак" си наема луксозни коли с компютри и телефони

в. Сега

Тютюневият холдинг "Булгартабак" е решил да наеме нови 42 автомобила "Рено", снабдени с компютри и вградени мобилни телефони. За това се разбра вчера, след като фирмата "Бюхлер и Бергер България" ЕООД, която до март т.г. е имала договор за доставка на коли под наем, се оплака, че договорът й е разтрогнат.

"Естествена е реакцията им, все пак бяха сменени, а сега имаме двойно по-изгоден договор", заяви изпълнителният директор на "Булгартабак" Иван Биларев пред "Сега". Той не посочи никакви детайли заради търговската тайна. Биларев призна само, че ставало въпрос за 42 автомобила "Рено".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:16 | 08.09.22 г.
fallback