fallback

Слънчогледът и олиото поскъпват до Нова година

Цените на рафинираното олио у нас вече изпреварват миналогодишните

15:56 | 02.11.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на маслодайния слънчоглед и суровото олио у нас и в чужбина постепенно ще се вдигат през следващите седмици, прогнозираха за Investor.bg наблюдатели на стоковите пазари. Всъщност едва забележимо засега поскъпване и колебания в цените на тези стоки вече се забелязва, като при слънчогледа то започна от септември, а при олиото – от юли.

Миналата година по това време борсовата цена на маслодайния слънчоглед у нас беше в рамките на 480-500 лв./т, докато сега сделки се сключват при цени от 400-420 лв./т. Пазарните очаквания са до 1-2 месеца слънчогледът да поскъпне отново до 480-500 лв./т*.

Цените на рафинираното олио у нас обаче вече изпреварват миналогодишните, като към момента средната цена на едро на бутилирано олио в бутилки от 1 л е 2,5 лв., докато миналата година беше 2,15 лв.

Причината за поскъпването на олиото в Европа е основно по-ниската реколта от миналата година. Според последните данни реколтата от маслодаен слънчоглед в света е 31,8 млн. т (при 34,5 млн. т миналата година), а в ЕС– 6,5 млн. т (при 6,8 млн. т миналата година).

В същото време излезлите преди два дни последни данни на Световния съвет по зърното за реколтата от зърно в света и Европа са малко по-ниски от прогнозираните през юни количества, което означава, че спадът на цените на зърното, който се наблюдаваше миналата седмица на международните борси, ще е временен и започналото от преди близо месец леко поскъпване на зърното ще продължи. Реколтата от хлебна пшеница в света е 643 млн. т (при прогнозирани 650 млн. т), а в ЕС – към 135 млн. т (при прогнозирани 137 млн. т).

Реколтата от царевица, по последни данни, в световен мащаб е почти колкото миналогодишната, но в ЕС е по-малка – 58 млн.т при 63 млн. т. през 2008 г. Същевременно търсеното на царевица у нас сега е по-малко, отколкото по същото време през 2008 г.

*Посочените цени в лева са без вкючен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 11.09.22 г.
fallback