fallback

Борисов: Лидерите в Европа са скептични, че напролет ще излезем от кризата

Според премиера имаме голям принос за екологията, защото сме затворили много заводи

11:25 | 31.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите в Европа са много скептични, че напролет ще излезем от кризата. Надяваме се, но нищо не ни кара да бъдем оптимисти. Това заяви днес министър-председателят Бойко Борисов. Той участва в откриването на международната среща на националните информационни агенции от Югоизточна Европа и Черноморския регион.

Премиерът посочи, че това е една от темите, по които е разговарял по време на посещението си в Брюксел, и която е намерила място в решенията, взети по време на заседанието на Европейския съвет.

Всички мерки, които правителствата вземат в тази насока, трябва да продължат, допълни Борисов.

По думите му сред решенията, взети в Брюксел, са и тези, касаещи борбата с последиците от климатичните промени. Има тежък спор как и по какъв начин да се регламентират отношенията между всички, за да бъдат справедливи, добави той. Ако приемем, че в ЕС са най-богатите държави и трябва да съберат около 100 млрд. евро, въпросът е как солидарно лидерите на САЩ, Индия, Китай и Бразилия да участват.

България е страна с водеща роля в борбата с климатичните промени, защото нашите заводи, които силно замърсяваха околната среда, бяха затворени и претърпяхме големи загуби, каза Бойко Борисов. Не е справедливо България, по приетия първоначално регламент, да плаща за привеждането в ред на икономиките на държави като Китай, Индия и Бразилия, добави Борисов.

Затова с още осем държави имаме единна позиция и договорихме създаването на комисия, която с пълен консенсус да прецени всяка една страна колко трябва да плати, в зависимост от финансовите й възможности, посочи премиерът.

По думите му друг важен въпрос, обсъждан в Брюксел, е Лисабонският договор. Имаме уверението, че с промените, с които се съгласихме, до ноември и Чехия ще го ратифицира, посочи премиерът.

Той съобщи, че в белгийската столица е имал среща с гръцкия си колега Георгиос Папандреу. За кратко време трябва да се подготви една инициатива, предложена от Никола Груевски, - да има балканска среща под мотото "Не на говоренето с омраза". Докато всички държави на Балканите не станат членове на ЕС и НАТО, няма да има спокойствие и просперитет, посочи Бойко Борисов.

Поехме ангажимент за по-бързото изграждане на нови гранично-пропускателни пунктове между България и Гърция, допълни премиерът. С Папандреу застанахме зад становището, че няма по-важно нещо от екологията, посочи Бойко Борисов, като уточни, че с гръцкия си колега са разговаряли за проекта Бургас-Александруполис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 05.09.22 г.
fallback