fallback

Преглед на печата за 31 октомври

08:26 | 31.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

БФБ може да отмени окончателно отписването на над 200 компании в. Дневник

Българската фондова борса (БФБ) може да отмени окончателно решението си да свали от регулиран пазар болшинството от близо 200-те нисколиквидни публични дружества, в които акции притежават 800 хил. акционери. Това научи днес "Дневник".

На среща тази седмица с борсовия оператор всички заинтересувани от проблема лица - посредници, управляващи пенсионни и взаимни фондове дружества, бизнес организации и регулатора КФН, са се обявили единодушно против отписването на нисколиквидните компании. Един от компромисните варианти, обсъждани на срещата е да се отпишат само тези компании, които са в несъстоятелност и ликвидация - около 10% от всички нисколиквидни компании.

“Кремиковци” на разпродажба в. Стандарт

"Кремиковци" отива на разпродажба. Това ще е най-вероятната съдба на комбината, след като облигационерите гласуваха против оздравяването на комбината. Над половината от собствениците на дълговата емисия са се обявили против приемане на оздравителната програма на гласуване до представителя им "Лоу Дибенчър" в понеделник. За да се приеме спасяването на завода, е трябвало поне 75% да са "за". Единствено "за" е бил фондът на българина Анжело Москов. Така "Лоу Дибенчър" ще се обяви против оздравителния план, внесен от синдика на комбината Цветан Банков, който предвиждаше обръщане на вземанията на кредиторите в собственост. Срокът всички кредитори да заявят повторно намеренията си е 9 ноември. Първоначално облигационерите се обявиха "за", но сега вече мнозинството е на обратното мнение. Все пак окончателно решение за приемане или отхвърляне на оздравителен план предстои да се вземе до няколко седмици, когато съдът трябва да насрочи събрание на кредиторите на "Кремиковци". Така най-вероятно съдбата на комбината ще е да се стигне до ликвидация и осребряване на имуществото. Представители на държавата нееднократно са заявявали, че предпочитат този вариант. За несъстоятелност досега са говорили и финансовият министър Симеон Дянков, и икономическият Трайчо Трайков.

"Информационно обслужване" обяви поръчка от днес за вчера в. Сега

"Информационно обслужване" обяви странна експресна поръчка и отново взриви фирмите от бранша. На 29 октомври държавното дружество е пуснало съобщение, че търси изпълнител на проект "Система за контрол на вноса - аспекти сигурност и безопасност", а срокът за подаване на оферти е 3 ноември. За 2 работни и 2 почивни дни трудно може да се купи документация и да се подаде оферта, коментираха вчера от БАИТ (Българската асоциация по информационни технологии). Този срок, както и времето за изпълнение на поръчката - до 15 февруари, подсказват, че процедурата се прави за избрана фирма, твърдят от БАИТ. В асоциацията не разполагат със заданието и затова не знаят какъв софтуер трябва да бъде изработен, но изискванията към кандидатите - над 5 млн. лева оборот за последните 3 години и изпълнени държавни поръчки за софтуер за поне 1.5 млн. лева - подсказват, че става дума за сериозна работа.

"Най-вероятно става въпрос за вече реализиран продукт, който да бъде заплатен подобаващо", твърдят от БАИТ. IТ секторът отдавна недоволства от специалния статут на "Информационно обслужване". Наскоро министър Дянков заяви, че смята да приватизира държавната фирма, а компании от бранша призоваха тя направо да бъде закрита.

Техническият преглед на кола поскъпва двойно в. Сега

Цените на техническите прегледи на автомобилите ще скочат поне двойно заради готвените от Министерството на транспорта промени в Закона за движение по пътищата. Това прогнозираха вчера собственици на сервизи. В момента цените са между 25-30 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 31.10.09 г.
fallback