fallback

Евроинс намалява със 77% загубата за деветмесечието

През третото тримесечие застрахователното дружество излиза на печалба от 354 хил. лв

22:25 | 30.10.09 г.

ЗД Евроинс АД намалява загубата си за деветте месеца на тази година със 77% на годишна база до 523 хил. лв. спрямо съответния период на 2008, се казва в съобщение на дружеството, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Само за трето тримесечие компанията отбелязва печалба в размер на 354 хил. лв., в сравнение със 435 хил. лв. загуба за второто тримесечие на 2009.

За деветте месеца на 2009 г. премийният приход на застрахователното дружество е намалял със 7,9% на годишна база до 53 млн лв.

Основната причина за спада в премийния приход е чувствителното намаление от 82% на обема на финансовите застраховки спрямо предходния отчетен период вследствие решението на компанията за ограничаване на експозицията по този вид бизнес с оглед усложнената пазарна ситуация, се казва в съобщението.

Намаление регистрират и застраховките Каско на МПС и карго. Останалите застрахователни линии отбелязват значителни ръстове спрямо предходния период, като най-съществен е този при селскостопанските застраховки – 39,3%, следван от застраховките на плавателни съдове – 35,7%. Леко нарастване отбелязват и имуществените застраховки.

За второ поредно тримесечие се запазва и тенденцията за подобряване на резултата от инвестиции като дружеството реализира положителен резултат в размер на 1,5 млн. лв. спрямо загуба от 1,8 млн лв. за съпоставимия период на предходната година.

За първи път през настоящия отчетен период компанията отбелязва премиен приход по активно презастраховане в размер на 1,1 млн. лв,, в следствие на поемането на част от презастрахователните обеми на останалите застрахователни компании от групата на Евроинс Иншурънс Груп.

За последните 3 месеца акциите на дружеството поскъпват с 19% до 1,75 лв. и 20,6 млн. лв. пазарна капитализация. Дружеството е част от икономическата група на Еврохолд България АД.  

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

ЗД Евроинс АД(5IC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:08 | 10.09.22 г.
fallback