fallback

Дянков: Предишното правителство е влагало фискалния резерв в 17 банки

Финансовият министър е разкрил тайно споразумение между Орешарски и Искров

16:45 | 30.10.09 г.

По време на предишното управление 14% от фискалния резерв са били в 17 търговски банки, съобщи по време на парламентарния контрол днес финансовият министър Симеон Дянков.

В търговски банки са били средствата от Националния фонд и парите на някои министерства, добави Дянков, цитиран от БТА. В същото време бившият министър на финансите Пламен Орешарски се обяви миналата седмица против влагането на част от парите от фискалния резерв в търговски банки.

„Моят екип се натъкна на тайно споразумение, сключено между бившия финансов министър Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров“, съобщи Дянков. Той каза, че това споразумение позволява допълнително още 1 млрд. лв. от фискалния резерв по тяхно усмотрение да се депозира в търговски банки.

Дянков заяви, че по този начин голяма част от фискалния резерв при бившото управление е бил несигурен. В момента се прави анализ защо е било сключено това споразумение, каза Дянков, който обеща, че фискалният резерв ще се управлява много по-прозрачно, отколкото при предишното правителство.

Днес се задължавам всяко тримесечие отсега нататък финансовото министерство да дава отчет за състоянието и доходността на фискалния резерв, каза Симеон Дянков. Той посочи, че идеята му за депозиране на част от фискалния резерв се е развила с цел да се получат повече пари в бюджета.

Към 30 септември фискалният резерв възлиза на 7,69 млрд. лв., като 86 на сто от тази сума в момента е депозирана в БНБ. 30% от сумата са на еднодневни депозити, където среднопретеглената годишна лихва е 0%, а в някои седмици лихвата дори е отрицателна, каза Дянков.

Той обясни, че това означава, че всъщност бюджетът плаща на БНБ да пази 30 на сто от фискалния резерв. Други 63%, които са 4,2 млрд. лв., се пазят на седмични депозити в БНБ, където лихвата е 0,3%, съобщи още Дянков. Според него това означава, че бившото правителство не е водило добра доходна политика.

В отговор Орешарски заяви, че споразумението е било сключено през октомври и е било превантивно, в случай че се наложи да се спасяват банки. Според него информация на всеки три месеца за фискалния резерв няма да бъде всеобхватна.

Симеон Дянков посочи, че обществото трябва да знае къде са му парите и по какъв начин сигурността на финансовата система се поверява на правителството. Предоставяне на тримесечна информация за фиска е напълно възможно, заяви Дянков. Той добави, че тайното споразумение между Искров и Орешарски е било сключено още през май 2008 г. - тоест няколко месеца преди разразилата се по света финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
fallback