fallback

Сметната палата дава на прокурор сметки на предишното правителство

Проверката обхваща сметките и финансовата документация на Министерския съвет с цел да се установят законосъобразността, достоверността и редовността на водената счетоводна отчетност

15:32 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Докладът на Сметната палата за извършения одит на финансовото управление на бюджета и имуществото на Министерския съвет за периода от 1 януари 2008 г. до 31 юли 2009 г. е изпратен на главния прокурор Борис Велчев, съобщиха от ведомството.

Според Закона за сметната палата “при наличие на данни за престъпление с решение на Сметната палата материалите от одита или одитният доклад се изпращат на прокуратурата, като тези материали са законен повод за образуване на предварително производство”.

Посоченият финансов одит обхваща проверка на сметките и финансовата документация на Министерския съвет с цел да се установят законосъобразността, достоверността и редовността на водената счетоводна отчетност, както и законосъобразността на събирането, съхраняването, управлението, разходването и отчитането на имуществото през одитирания период.

Одитът на финансовото управление на бюджета и имуществото на предишния кабинет беше възложен на Сметната палата с решение на Народното събрание от 20 август 2009 г. Със същото решение институцията беше задължена да представи в Народното събрание заключителния доклад за него до 30 октомври 2009 г., което беше направено днес.

От Сметната палата допълват, че продължава одитът на изпълнението по бюджета на Министерски съвет за периода от 1 януари до 31 юли 2009 г. на политика „Определяне на националните приоритети и координация на политиките” и на програмите „Национален компенсационен жилищен фонд” и „Администрация”.

Той също беше възложен на Сметната палата от Народното събрание, като заключителният доклад за него трябва да бъде изготвен до 30 ноември 2009 г. При този одит се проверяват ефективността, ефикасността и икономичността на действията на Министерския съвет по изпълнение на съответната политика и програми през одитирания период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:39 | 07.09.22 г.
fallback