fallback

Преглед на печата за 30 октомври

08:27 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руснаците продължават строежа на АЕЦ "Белене"

в. Сега

Отказът на RWE от АЕЦ "Белене" като стратегически инвеститор в проекта не е променила позицията на руската компания главен изпълнител - "Атомстройекспорт". От офиса й в Москва вчера заявиха, че продължават работата си съгласно договора, който са сключили. "Неустойки са предвидени по договора, но засега искането им не е на дневен ред, тъй като строителните работи на площадката се извършват по графика и в пълния им обем", коментираха пред "Сега" от фирмата.

Съгласно графика си компанията в момента настройва пречиствателните съоръжения, прави инженерни проучвания на почвата и сеизмичната устойчивост на терена. От компанията отчитат и приключилата работа по демонтиране на железобетонните конструкции и готовността за изграждането на първия блок.

80 болници ще бъдат закрити до средата на 2010 г.

в. Дневник

Дълго отлаганата реформа в здравеопазването ще започне под натиска на финансовата криза и при орязан бюджет за болниците и за лекарства. Това е изводът от представянето на бюджета за здравеопазване за 2010 г., направено от министър Божидар Нанев. За да компенсира липсите, министерството ще трябва да закрие или да преструктурира отделения и болници, да въведе тримесечни делегирани бюджети за лечебните заведения и да затегне финансовата дисциплина навсякъде. Той прогнозира, че още в първата половина на 2010 г. около 70-80 лечебни заведения ще затворят врати или ще станат хосписи и болници за долекуване. Тези в Трън, Кула и Радомир ще бъдат закрити още тази година, защото на практика са фалирали.

Искат митниците да лицензират търговците на цигари

в. Новинар

Агенция "Митници" да издава лицензите на търговците на цигари, а не както е в момента - общините. Това поиска вчера изпълнителният директор на "Булгартабак холдинг" Иван Биларев. По думите му по този начин контролът върху търговците ще бъде много по-голям и ще се ограничи контрабандата. От холдинга настояха още търговците на тютюневи изделия да започнат да се регистрират по ДДС отново със същите мотиви. Предложенията бяха обсъдени при разглеждането на промените в закона за акцизите в парламентарната бюджетна комисия вчера.

Под 50 са хибридните коли, продадени в България

в. Дневник

До момента от хибридните автомобили "Тойота приус" в България са продадени около 50 броя. Това съобщиха от българското представителство на "Тойота" по време на Green Innovation Forum' 2009. В България все още няма преференции за този клас автомобили, припомниха от компанията.

В много от западноевропейските държави са въведени стимули за купувачите на хибридните коли - обикновено те са облекчени от екотакса. Такова облекчение има и в Гърция. В Румъния също като в България поощрения за хибридите още няма, казаха от компанията.

София приключва годината без бюджетен дефицит

в. Стандарт

Столицата ще приключи годината без бюджетен дефицит. Увереност в това изрази и.д. кметът на София Минко Герджиков. Той посочи, че до 30 септември изпълнението на приходната част е 52%, а на разходната 72%. "Има неизпълнение на планираните приходи от събирането на данъка върху възмездните сделки и планираните приходи от продажбата на общински терени. 46 млн. лв. са събрани допълнително от районните данъчни администрация от неплатени данъци и такси от предишни години. Надяваме се, че ако този темп продължи, ще приключим годината без дефицит, коменнира Герджиков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
fallback