fallback

Търговците са най-търсени от работодателите през октомври

Между най-търсените от работодателите кадри през месеца са и тези от аутсорсинг и ИТ-секторите

08:33 | 30.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

През октомври най-търсените служебни позиции от работодателите са тези за търговци, сочи проучване на Investor.bg между водещи агенции за подбор на персонал. Това важи за повечето агенции, между които е направено допитването, при това се отбелязва, че търсенето е както за „редови“ персонал, така и за ръководен.

За разлика от септември, сега търсенето на счетоводители не е голямо. От Synectica конкретизират, че търсенето на търговци е от фирми от широк диапазон – логистика, строителство, инженерни, софтуерни и др.

При ICAP Bulgaria най-много заявки от работодатели е имало за мениджъри продажби, агенти по събиране на просрочени вземания, агенти за кол-център обслужване на клиенти, технически специалисти и търговски представители.

Освен търговци, според „Хрисела - Перфект Консулт" не малко фирми търсят и административен персонал, като в много случаи владеенето на чужд език е задължително.

Между най-търсените от работодателите кадри през октомври са тези от аутсорсинг и ИТ-секторите, според данните на Monday. Остава стабилно търсенето на програмисти, хардуерни и мрежови специалисти.

Забелязва се известно възстановяване на търсенето на кадри в банковия сектор, въпреки че не може да се сравни с това отпреди година или две, посочват още от агенцията. Друга търсена позиция от тази област е за финансови консултанти, предлагащи застраховки или други финансови инструменти.

През ноември повечето агенции не очакват драстични промени както по вид търсени от работодателите служебни позиции, така и по техния брой. От някои агенции за подбор на персонал, като „Ефикас Хюман Ресурсес“, направо предположиха, че и през ноември най-търсени ще бъдат търговците от различни сфери и служебни нива.

Някои представители на агенции за персонал забелязват тенденция за увеличение на търсенето на позиции в областта на човешките ресурси, но повече насочена към развиване на таланти и човешкия капитал, както и кадри за мениджъри бизнес-развитие.

Част от агенциите посочиха, че през октомври има леко оживление на търсенето на персонал спрямо пролетта, което е възможно да се запази и през ноември. За декември обаче традиционно очакванията са, че работодателите ще подадат по-малко заявки за търсене на кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 03.09.22 г.
fallback