fallback

Необходимо е 1% от световния БВП да се влага в „зелени“ инвестиции

"Приносът“ на информационните и телекомуникационните компании за замърсяването с вредни емисии в света е само 2%

16:13 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Проучванията сочат, че на сегашния етап е необходимо 1% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) да се използва за мероприятия, свързани с опазване на природната среда и забавяне на глобалното затопляне, т.е. в екологично чисти енергоизточници, енергоспестяващи продукти и технологии и др.

В случай че отсега не се вземат такива мерки, то след 40-50 години ще е необходим около 20% от световния БВП, за да може да се опази планетата от грозящата я опасност от замърсяване и глобално затопляне. Тези данни бяха изнесени от представител на гръцката телекомуникационна компания Cosmote по време на проведена в София конференция по въпросите на „зелените“ инвестиции.

Беше отбелязано, че „приносът“ на информационните и телекомуникационните компании за замърсяването с вредни емисии в света е само 2%, но те също смятат да взимат мерки за намаляването на вредното влияние от дейността си върху околната среда.

От WWF International обърнаха внимание на факта, че водата в света, особено питейната, се използва нерационално или в много случаи направо се разхищава, а тя е един от най-ценните природни ресурси, като при това в някои райони е твърда оскъдна. Например в някои изостанали страни на човек от населението на денонощие се падат по 50 л вода, вкл. за хигиенни нужди, докато в страните от Северна Европа се ползва и разхищава най-много вода.

Експерти алармираха, че според проучванията хората на планетата вече ползват повече природни ресурси, отколкото биха могли да се възстановят по естествен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:20 | 11.09.22 г.
fallback