fallback

Второ предупреждение от ЕК – нарушаваме правата на адвокатите от общността

Ако страната ни не даде задоволителен отговор на предупреждението до два месеца, комисията може да се представи случая пред Европейския съд

15:43 | 29.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия е предприела действия за премахване на някои пречки пред свободното движени на услуги в България, Люксембург и Австрия, съобщиха от комисията.

Комисията ще изпрати второ предупреждение до България във връзка с правилата ни, които ограничават свободното движение на адвокати и правни фирми от ЕС. Ако страната ни не даде задоволителен отговор на предупреждението до два месеца, комисията може да се представи случая пред Европейския съд.

Като пречки от комисията посочват изискването кандидат адвокатите да са с българска националност, както и това, че адвокатите от други страни членки нямат същите права като българските си колеги за упражняване на дейността си. Освен това България нарушава европейското законодателство, като не разрешава на правни фирми от ЕС да създават свой клон в страната.

В случая с Люксембург комисията ще се обърне към Европейския съд, тъй като страната не връща разходите на гражданите си за медицински тестове, направени в други страни членки.

Австрия пък получава предупреждение за изискване, наложено на лекарите в някои части на страната.

Според европейското законодателство в зависимост от отговора или от липсата на отговор от съответната държава-членка на първото писмено предупреждение, ЕК може да вземе решение да изпрати второ и окончателно писмено предупреждение до държавата-членка. В него се посочват причините, поради които комисията счита, че е налице нарушение на правото на ЕС и се призовава държавата-членка да изпълни изискванията в рамките на определен период, обикновено два месеца.

Ако държавата-членка не спази изискванията на второто предупреждение, комисията може да реши да заведе дело пред Съда на европейските общности. В случай че съдът установи нарушение на Договора за създаване на Европейската общност, от съответната държава-членка се изисква да предприеме необходимите мерки, за да спази изискванията.

Комисията има правомощие да предприеме действия срещу държава-членка, която не се е съобразила с решение на Съда на Европейските общности. ЕК може да поиска от съда да наложи финансова глоба на съответната държава-членка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 19.08.22 г.
fallback