fallback

БСП иска оставката на Трайков заради оттеглянето на RWE от АЕЦ Белене

Забавянето или провалът на изграждането на АЕЦ Белене ще доведе до финансови негативи от милиарди евро, твърдят от левицата

18:12 | 28.10.09 г.

БСП иска оставката на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заради "неспобността му да реализира и провежда националната политика в енергийния сектор", се казва в съобщение на социалистическата партия.

"С неясната си политика в енергетиката българското правителство проваля стратегически национални интереси. Ръководството на БСП изразява категорично несъгласие с хаотичните и необмислени действия на управляващите в енергийния сектор," се казва в съобщението.

По рано днес стана ясно, че RWE, която спечели конкурса за стратегически инвеститор в АЕЦ Белене, е съобщила в официално писмо, че се отказва от участието си в проекта.

Разнопосочните и негативни сигнали за неефективността на АЕЦ Белене доведоха до оттеглянето на партньора на НЕК в проекта RWE. Забавянето или провала на изграждането на АЕЦ Белене ще доведе до финансови негативи от милиарди евро. В условията на икономическа криза това ощетява националния интерес и отблъсква потенциални бъдещи инвеститори. Това е изключително тежък удар за българската икономика и енергетика, твърдят от БСП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 12.09.22 г.
fallback