fallback

Приключваме октомври с положително бюджетно салдо

В Бюджет 2010 реално повишение на разходите ще има само за Министерство на околната среда и водите

14:27 | 28.10.09 г.
Автор - снимка
Създател

По всяка вероятност октомври ще приключи с положително бюджетно салдо, но това ще се знае със сигурност след няколко дни. Това каза в отговор на въпрос на Investor.bg вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Според предварителните данни на финансовото министерство за септември имахме бюджетен дефицит от 62,3 млн. лв. спрямо 92,3 млн. лв за август и 564,3 млн. лв. за юли.

В четвъртък проектът за Държавен бюджет 2010 на Министерски съвет ще бъде официално внесен за обсъждане в Народното събрание и тогава ще са ясни окончателните предложения за приходите и разходите на бюджета и консолидираната фискална програма, съобщи Дянков. По тази причина той днес не назова тези числа.

По думите му в Бюджет 2010 реално повишение на разходите ще има само за Министерство на околната среда и водите. Като дял от общия бюджет парите за образование се покачват, но като абсолютна стойност остават на равнището от миналата година. За здравеопазване делът остава непроменен, което обаче на практика значи, че средствата са по-малко.

Симеон Дянков потвърди досегашните прогнози за брутния вътрешен продукт на България за тази и следващата година – съответно спадове от 6,3 и 2 на сто, като отново бе посочено, че догодина ще се стремим към балансиран бюджет.

Относно искането на КНСБ за управляем бюджетен дефицит от 1,7% за следващата година Дянков коментира, че „по време на криза такъв подход не е добър и няма как да има управляем дефицит“. Той даде за пример страни като Румъния и Литва, където първоначално е имало такива намерения, но дефицитът е станал много по-голям от планирания.

По думите му балансираният бюджет ще ни помогне и по-бързо да се присъединим към ЕRМ2 и еврозоната, като в ЕRМ2 ще влезем в условия на валутен борд, „никога не е имало колебания по този въпрос“.

„Балансираният бюджет ще помогне и за даване на по-евтин финансов ресурс на фирмите от банките, защото балансираният сам по себе си е индикатор за стабилна фискална политика“, каза Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
fallback